Elektrą, šilumą ir šaltį galima gaminti kartu

Administratorius/ January 14, 2016/ Aukštosios technologijos

Šiuolaikinės technologijos leidžia vienu metu gaminti ne tik šilumą ir elektros energiją, bet ir taikyti technologiją, kai yra vienu metu gaminti elektros energiją, šilumą ir šaltį. Tai vadinama trigeneracija.

Vienu gamybos metu gaminti kelias energijos rūšis yra modernus būdas kuo efektyviau naudoti  kurą, o tuo pačiu kuo mažiau teršti aplinką šalinamais degimo produktais. Be to, tokiu būdu gaminamos energijos kaina visuomet bus mažesnė negu atskirai gaminamos elektros, šilumos ir vėsinimo energijos kaina.

Trigeneracija itin paranki ten, kur yra svarbi garantuota nepertraukiama energijos gamyba, taip pat ji mažina didelių elektros energijos pastočių poreikį ir didina elektrinio tinklo stabilumą. Bene aktualiausia tokia technologija yra vasarą, kuomet reikalingas kondicionavimas. Taigi šiai vėsai pagaminti ir gali būti panaudojama šiluma arba elektra iš kogeneracinio įrenginio.

Trigeneracinių įrenginių specifika yra ta, kad jie leidžia iš dujinių generatorių šalinamų degimo produktų gaunamą  energiją naudoti ne tik elektros naudingos šilumos gamybai, bet, panaudojant absorbcines šaldymo mašinas, ir šalčio gamybai. Lyginant su tradicine elektros gamyba, šios technologijos padeda kuro suvartojimą sumažinti maždaug 25 proc.

Šilumos, elektros ir šalčio bendros gamybos galimybės domina vis daugiau įmonių, kurios siekia didinti savo sistemų ir kuro sunaudojimo efektyvumą, vykdo tvarią plėtrą. Pasitelkus naujausias technologijas, tokios įmonės daug greičiau tampa konkurencingos tiek šalies, tiek pasaulinėje rinkoje, nes mažinant gamybos sąnaudas pasiekiamas vis didesnis veiklos efektyvumas. Sutaupytos sąnaudos savo ruožtu gali būti investuojamos į naujus įrenginius, inovacijas, naujų rinkų paiešką ir panašiai. Per kelerius metus taip galima pasiekti iš tiesų ryškių pokyčių verslo rodikliuose.

Share this Post