Specializuota įranga tyrimams

Administratorius/ January 14, 2015/ Aukštųjų technologijų laboratorinė įranga

Lietuvoje sparčiai plečiasi technologijų ir mokslinių tyrimų infrastruktūra. Džiugina tai, jog Lietuvoje plečiama infrastruktūra yra savarankiška ir nepriklausoma. Autonomiškai įsigyta specializuota įranga: saugaus darbo ir kilnojamų objektų sekimo įrenginiai, leidžia kokybiškai ir gan kiekybiškai plėsti aukštųjų technologijų infrastruktūrą Lietuvoje. Taip, Lietuvos Respublikos, ketvirtojo ūkio sektoriaus, pramonė užsiima tvirtesnę poziciją pasaulio rinkoje. Technologijų plėtotė, moksliniai tyrimai, mokslinių tyrimų pritaikymo veikla, biochemija ir kompiuterių programavimas – visas šis ūkio sektorius – informacijos pramonės šaka Lietuvoje yra naujausia, lyginant su kitomis ūkio šakomis.

Specializuota įranga skirta tyrimams gali būti skirstoma į grupes: aukštųjų technologijų, proceso, specializuota ir bendroji. Trumpai apžvelkime pagrindinius, dažniausiai naudojamus, specializuotus įrenginius.
Asfalto tyrimų įrenginiai yra skirti paruošti (sutankinti) asfalto mėginius: sukamieji tankintuvai, vandens pralaidumo aparatai, laboratorinės planetarinės asfalto maišyklės, dilumo, poliravimo mašinos ir termostatai. Cemento ir betono įranga: šviežio betono paruošimo ir bandymų įranga, sukietėjusio betono bandymų įranga ir vidinio slėgio mašinos. Kita grupė – gniuždymo, lenkimo ir tempimo mašinos. Taip pat funkcijos gali būti ir kombinuotos: gniuždymo – lenkimo arba gniuždymo – tempimo bandymų mašinos. Ir dar vieni, statybų pramonėje naudojami, grunto tyrimų įrenginiai – grunto pralaidumo, kirpimų bandymų įranga, konsolidacijos nustatymo įranga, sietų kratytuvai ir grunto sutankinimo matavimo įranga.

Rūšiuojamųjų medžiagų tyrimų įranga: popieriaus, plastiko ir metalo. Popieriaus tyrimams naudojama pakuočių bandymo ir gofruoto kartono bei popieriaus kokybės kontrolės įranga. Plastiko tyrimai atliekami nustatant klampumą, tankį ir lydymosi srautą. Tiriant metalą matuojamas jo kietumas ir šiurkštumas.
Biokuro pramonėje naudojami medienos, jos drožlių ir granulių drėgmės matuokliai, precizinės svarstyklės ir prietaisai skirti nustatyti bendrąjį tankį ir mechaninį granulių patvarumą.

Grūdų tyrimams skirtas plaktukinis malūnas ir vabzdžių atskyrimo sijoklis. Papildoma, smulkioji įranga: temperatūros matuokliai, mėginių ėmimo ietys, lupos ir purkos.

Skysčių tyrimų įranga naudojama pienui ir alui. Pieno tyrimams naudojami analizatoriai, o alaus tyrimams naudojami: CO2, O2, slėgio, oro, putų stabilumo matuokliai, trynimo ir purtymo įrenginiai, alaus analizatoriai. Matuokliai gali būti analoginiai arba skaitmeniniai.

Šita gausybė įrenginių leidžia įsivaizduoti kiek daug prietaisų tarnauja mums ir kiek darbo vietų sukuriama šiems prietaisams valdyti, kol produktai galiausiai mus pasiekia.

Share this Post