Saugaus vilkimo automobiliu pradžiamokslis

Administratorius/ September 2, 2019/ Auto technika

Automobilio vilkimas – ne visada maloni, tačiau gana įprasta situacija. Įvykus gedimui ar auto įvykiui, dažnai prašome artimo arba pažįstamo, kad padėtų parvilkti automobilį namo arba į saugią vietą. Tačiau ar esate užtikrinti, jog viską atliekate tinkamai ir žinote, kaip teisingai ir saugiai vilkti kitą transporto priemonę ar būti velkamiems? Šis straipsnis padės jums rasti atsakymus į klausimus arba sužinoti visą naudingą ir svarbią informaciją apie saugų transporto priemonės vilkimą.

Kablys

Vilktis (trosas) turi būti tvirtinamas ant kablio arba tam skirto kabinimo karabino. Priverždami vilktį prie buferio rizikuojate jį nutraukti arba deformuoti. Jeigu transporto priemonė kablio neturi, pagalvokite apie jo įsigijimą. Jis pravers parkuojant apsisaugoti nuo kliūčių, padedant nelaimėliams arba tempiant priekabą. Platų asortimentą įvairių markių bei modelių automobiliams siūlo autoviskas.lt. Autoviskas kabliai – kokybė ir gera kaina.

Vilktis

Pati vilktis (trosas) gali būti lanksti arba standi.

Lanksčia vilktimi negalima vilkti, kada ant kelio yra sniego arba ledo bei, nepriklausomai nuo oro ir kelio sąlygų automagistralėse arba greitkeliuose. Lanksčios vilkties ilgis turi būti nuo 4 iki 6m, standi negali būti ilgesnė nei 4m.

Taip pat negalima naudoti standžios vilkties, kada tempiamo automobilio stabdžiai sugedę, o jo masė yra didesnė už pusę velkančiosios transporto priemonės masės su kroviniu.

Atsakomybė

Už visų taisyklių laikymąsi atsako velkančiosios transporto priemonės vairuotojas. Nerizikuokite savo kailiu ir finansais.

Saugus judėjimas

Jokiu būdu neviršykite saugaus ir leistino greičio. Stabdykite gerokai anksčiau nei tai darytumėte įprastai, tačiau akcentuokite švelnumą, jokiais būdais nedarykite staigių judesių. Velkant turi būti įjungti abiejų transporto priemonių avariniai žibintai. Jeigu tokie žibintai neveikia, ant velkamosios transporto priemonės turi būti pritvirtintas avarinio sustojimo ženklas, vadinamasis „trikampis“. Ženklas turi būti matomas iš galo judančioms transporto priemonėms.

Draudimai

Vilkti negalima jokiomis aplinkybėmis, jeigu automobilio vairo mechanizmas yra sugedęs. Trumpai tariant, jeigu ratų neina sukti vairu – automobilį privalo gabenti autovežis arba jis turi būti užkeltas ant specialios transporto priemonės. Abiejose transporto priemonėse privalo sėdėti vairuotojai. Negalima vilkti su motociklu, negalima vilkti daugiau nei vieną transporto priemonę (su vidaus degimo varikliu), tad galima tempti kelias priekabas arba vežimus, jeigu viskas atitinka saugaus eismo reikalavimus.

Komunikacija

Sutarkite išankstinę komunikaciją su kitos transporto priemonės (velkančiosios arba velkamosios) vairuotoju. Nuolat dairykitės į veidrodėlius, o geriausia – jei turite raciją. Visgi toks atvejis retas, tad tempimo metu būtina susiderinti maršrutą. Kad kalbėti ir informuoti vienas kitą būtų patogiau, galite susiskambinti telefonu ir įsijungti garsiakalbį, o telefoną pastatyti, kur nors, kur jis netrukdytų vairuoti. Planuojant maršrutą geriausia vengti stačių įkalnių bei nuokalnių, didelių kelio vingių, sudėtingų sankryžų arba miesto centro. Saugiausia bus rinktis tiesius, plačius kelius be reguliuojamų sankryžų.

Jeigu yra abejonių

Visada geriau kviestis profesionalus su autovežiu, kad šie automobilį užsikeltų ir saugiai nugabentų. Didžiausia įmanoma problema kelyje – nesaugus vilkimas. Tiek jūs, tiek aplinkiniai kelių eismo dalyviai gali pakliūti į pavojų, jeigu elgsitės neatsakingai ir nesisaugosite.

Share this Post