Būtinybė varikliui – tinkami tepalai

Administratorius/ September 7, 2016/ Auto technika

07Automobilis neretai yra viena brangiausių investicijų, tad tinkamai jo eksploatacijai tenka skirti nemažai pinigų. Kad kasdien naudojama priemonė nesugestų tuomet, kai jums jos labiausiai reikia, užtikrinkite, jog tinkamai ja rūpinatės. Dažnai samprotaujama, jog tepalai yra gyvybiškai svarbūs automobiliui ir yra tiesiogiai susiję su jo variklio ilgaamžiškumu, tad tepalų keitimas – gan atsakinga užduotis.

Kada laikas keisti tepalus?

Variklio alyva arba tepalai turėtų būti keičiami reguliariai, atkreipiant dėmesį į automobilio markę, klasę, kokios kokybės tepalai buvo pilti iki šiol ir pan. Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, susijusių su laiku – kas kiek keisti tepalus? Paprastai tepalus patartina keisti kas dvejus metus (maždaug 10 tūkstančių kilometrų), o sintetinę alyvą – kiek rečiau (maždaug kas 15 tūkstančių kilometrų). Manoma, jog geriausias metų laikas tepalų keitimui – vėlyvas ruduo. Tiesa, šaltojo sezono metu stenkitės nenaudoti sintetinės alyvos, nes ši tinkama tik karštuoju metų laiku. Tačiau ženklų, kada keisti tepalus gali pasirodyti ir anksčiau, todėl svarbu nuolat stebėti automobilio būklę. Manoma, jog pasenusius tepalus galima atpažinti pagal jų spalvą, tačiau tam tikrų markių automobiliams skirti tepalai natūraliai yra tamsūs, o dyzeliu varomų automobilių tepalai patamsėja kur kas greičiau nei benzininių. Jei ką tik įsigijote naują automobilį ir svarstote apie tepalų keitimą, nedvejokite. Net jei tepalai atrodo tinkami, nerizikuokite ir verčiau juos pakeiskite, nepamiršę pasižymėti keitimo datos bei tuo metu įveikto kilometražo.

Rizika ir pasirinkimai

Kuo rizikuoja vairuotojai, ilgą laiką nekeičiantys tepalų? Ilgą laiką nekeičiami tepalai sudaro sąlygas variklio problemų atsiradimui. Variklio tepimas pasidaro prastas, ypač vyraujant šaltam orui ar išsiruošus į tolimas keliones. Kalantys kompresoriai verčia variklį dilti kur kas greičiau nei įprasta, be to, kaupiasi įvairios nuosėdos, kuriomis apsineša vidaus detalės, o užstrigusios jos ima deginti tepalus. Darosi sunku užvesti variklį, nes tepalai tampa tirštesni, dažnai padidėja ir kuro sąnaudos. Tepalų keitimo kaina kur kas žemesnė, nei gedimų, kuriems turi įtakos seni tepalai, todėl tepalo keitimas kaina yra pigesnis būdas prižiūrėti savo automobilį nei remontas, kuris gali grėsti delsiant. Reikia atkreipti dėmesį ne tik į tai, kiek kainuoja tepalų keitimas, bet ir į jų klampumą. Skystesnės koncentracijos tepalai lengvai subėga į mažiausius tarpus, taip sutepamas visas variklis, tad mažiau susidėvi tam tikros variklio dalys. Maža to, taip variklis greičiau paleidžiamas. Tiesa, patariama vienu metu pasirūpinti, kad tepalų ir filtro keitimas kaina būtų pagal jūsų kišenę. Beje, paprastai, specialistų nuomone, geriau investuoti kokybiškiems tepalams bei filtrui, nei vėliau taisyti prastos alyvos bei filtro pridarytą žalą.

Procedūros eiga ir kam ją patikėti

Variklio alyvos keitimo procedūra pradedama išleidžiant panaudotus tepalus ir išsukant seną filtrą. Tuomet įdedamas naujas filtras pripildomas reikiamu kiekiu naujos alyvos, perkraunamas automobilio kompiuteris bei ekologiškai utilizuojama jūsų panaudota alyva. Įprastai tepalų keitimas Vilniuje ar bet kuriame kitame šalies mieste turi fiksuotą kainą, tačiau viskas priklauso nuo to, kokios kokybės tepalus rinksitės. Visuomet geriau patikėti šį atsakingą darbą profesionalams ir sutaupyti laiko bei jėgų, tačiau, jei pasiryžote tepalus keisti patys, turėtumėte atsižvelgti ne tik į jų kokybę, bet ir į keletą kitų veiksnių. Vienas dažniausiai užduodamų klausimų – ar galima maišyti skirtingų gamintojų tepalus. Profesionalūs meistrai to daryti nepataria – jei ir nepadarysite žymios žalos varikliui, tepalų, net ir pačių kokybiškiausių, pokyčio taip pat nepastebėsite. Be to, visada patariama elgtis atsakingai ir utilizuoti senas medžiagas tinkamai – taip, kad tepalų keitimas nepadarytų žalos gamtai.

Share this Post