Kaip pasirinkti gartraukį?

Administratorius/ December 2, 2021/ Buitinė technika

Kiekvienas norime turėti gražią virtuvę ir joje visus reikiamus prietaisus, ypač šeimininkėms tai yra svarbu. Prietaisas, lemiantis virtuvės komfortą, išvaizdą ir drėgmę yra gartraukis. Dažnai žmonės jo neturi, o tai ir yra bėda. Dėl to po kelių valandų gaminimo teko vėdinti namus, nuo ko skaudėjo galvą. Dažniausiai buitinė technika turi išspręsti problemą, o ne ją sukelti, tačiau netinkamai pasirinktas gartraukis gali sukelti labai didelių problemų.

Kaip veikia modernus gartraukis?

Gartraukiais dažniausiai nesidomima ir renkamasi pagal grožį. Gartraukis tikrai nėra koks nors dizaino papuošalas, dėl to reikia rinktis tinkamai. Galima teigti, jog gartraukį išsirinkti tikrai nėra sudėtinga, dėl to nes jų yra tik du tipai, kaip galima suklysti? Tradicinio ventiliatoriaus gaubto veikimo principas yra labai paprastas – variklis sukasi ventiliatoriaus varžtą ir taip ištraukia orą. Oras į pastato vėdinimo sistemą patenka specialiais ortakiais („gofruotėmis“) arba tiesiai už sienų. Kai ventiliatorius neveikia, jo anga uždaroma vožtuvu. Virš krosnelės arba gartraukyje virš krosnelės įmontuotas nuimamas ir plaunamas filtras, kad riebalai neužterštų vamzdyno. Tik klausimas, kur bus statomas ventiliatorius. Jis gali būti įmontuotas į gartraukį arba montuojamas ant namo sienos. Pastarasis būdas naudojamas triukšmo lygiui namuose sumažinti. Valdymas paprastas – tiesiog pasirenkamas skirtingas ištraukimo ventiliatoriaus greitis, įjungiamos arba išjungiamos lemputės. Joniniai gartraukiai veikia kiek kitaip. Juose sumontuoti anglies filtrai su jonais iš karto neutralizuoja garus ir panaikina kvapus. Oras yra išvalomas ir po kelių sekundžių tiesiog išleidžiamas atgal į tą pačią patalpą. Tokie gartraukiai nereikalauja jokių išmetimo vamzdžių. Tiesa, jų galia kur kas mažesnė, nei tradicinių ventiliatorinių. Tai dar nauja technologija, Lietuvoje sutinkama gana retai.

Įmontuotas ar pakabinamas gartraukis?

Ar turite daug baldų? Jei turit tik standartines spinteles, tuomet jums tinkamiausias yra prie sienos montuojamas gartraukis. Jei krosnelė sumontuota „saloje“ (virtuvės viduryje esančioje spintelėje), reikia rinktis nuo lubų kabantį gartraukį. Jei užsakote baldus iš meistro ir norite paslėpti gaubtą, rinkitės įmontuojamą gartraukį.

Jei virtuvėje yra vidinis kampas su virykle ar virykle, galite naudoti ir kampinį gartraukį

Yra kelios parinktys, todėl tolesnės paieškos priklauso nuo šios funkcijos. Standartinis dydis – 50-70 cm. Rekomenduojame rinktis kiek platesnį, nei jūsų kaitlentė, nes kraštinių puodų leidžiami garai dažnai nėra iš karto sutraukiami ir patenka ant virtuvės baldų ar į patalpas.

Naujausias modelis yra gartraukis, kuris gaminant maistą dažniausiai išsikiša iš šalia viryklės esančios ertmės. Jie brangūs, bet labai madingi. Iš tiesų, jie nėra tokie veiksmingi kaip pakabos, nes garai turi leistis žemyn, o ne aukštyn, o tai pažeidžia fizikos dėsnius (karštas oras kyla aukštyn, šaltas leidžiasi žemyn). Jums reikia žinoti, kad gartraukis yra galingesnis, jei jis ištraukia daugiau oro per valandą. Akivaizdu, kad minimas 1200 m3/h gartraukis yra labai galingas, nes gali ištraukti daugiau oro, nei standartinis 500-600 m3/h gartraukis. Kuris iš jų reikalingas būtent jums? Apsispręsti labai paprasta. Jei jūs vetrdate kiaušinius, kepate blynus, užkaičiate sriubos ir košės puodus vienu metu – rinkitės kaip įmanoma galingesnį. Garų bus daug ir juos efektyviai reikės išaukti. Jei gaminate retai ir mažai – pakaks ir ne itin galingo gartraukio. Jei rūkote kambaryje – taip pat rinkitės galingą gartraukį. Rekomenduotina ir orkaitę statyti netoli, kad gartraukis iš karto susiurbtų garus, kurie pliūpteli atidarius orkaitę po kepimo

Share this Post