Liftai neįgaliesiems – padeda laisviau judėti

Administratorius/ September 18, 2015/ Kėlimo technika

Neįgalieji gyvenime, kiekvieną dieną, susiduria su iš ties nemažai iššūkių, kliūčių: statūs ir neįveikiami laiptai, mažos erdvės, kuriose sunku pravažiuoti arba apsisukti, taip pat senovinių, dar sovietų laikais statytų namų liftai – maži ir juose netelpa vežimėlis. Nors visuomenė ir modernėja, o neįgaliesiems pritaikytų liftų daugėja, tačiau tai tikrai nėra pakankamas skaičius, kad jie jaustųsi visaverčiai, šimtu procentu savimi pasirūpinantys žmonės, galintys judėti be kitų pagalbos.
Namai statosi kiekvieną dieną, todėl kiekviena įmonė, kuri užsako namo statybą, turėtų pagalvoti apie neįgaliuosius ir jiems sudaryti palankias sąlygas judėti.
Liftai neįgaliesiems yra netgi kelių rūšių: vertikalūs, nuožulnūs, kitų tipų.

Vertikalūs liftai neįgaliesiems – jie padeda greitai, saugiai ir patikimai patekti žmogui į bet kurį, jam reikiamą aukštą. Jie yra patvarūs, o jų kėlimo galia didelė. Vertikalūs liftai taip yra netgi kelių rūšių, pavyzdžiui, keltuvai medicininiams neštuvams transportuoti, žinoma, naudojami gydymo įstaigose, taip pat keltuvas su metaline šachta, keltuvas, atviros platformos ir kiti.

Nuožulnūs keltuvai yra skirstomi į: su posūkiais ir be posūkių. Liftai neįgaliesiems su posūkiais, dažniausiai yra statomi mokymosi įstaigose (mokyklose, universitetuose), taip pat įvairiausiuose muziejuose ar kitose patalpose, turinčiose daug laiptų ir posūkių. Nuožulnūs keltuvai gabena sumažėjusio judrumo asmenis į tuos aukštus, į kuriuos jam reikia nuvykti. Keltuvai be posūkių yra statomi ten, kur neįgaliajam reikėtų pakilti vos vienu aukštu, tai, pavyzdžiui, pirmuose namo aukštuose gyvenantiems neįgaliems žmonėms, arba tuose pastatuose bei plotuose, kur judėti reikia neaukštai.

Kiti keltuvai yra vadinami taip todėl, nes yra skirtingų rūšių. Šiuolaikiniai gamintojai pagamino tokius keltuvus, kuriuos galima greitai ir be jokių didelių pastangų kilnoti. Tai ypač aktualu tiems, kurie gyvena nuosavuose namuose ir nori padėti juose gyvenančiam neįgaliam savo šeimos nariui judėti ten, kur jis nori. Taip pat liftai neįgaliesiems yra gaminami tiems, kurie nori mėgautis vandens teikiamais malonumais. Šie liftai yra tvirtinami baseinų zonose. Laiptinis kopiklis – padeda neįgaliajam, be kitų pagalbos nusileisti ir vėl užkilti laiptais.
Taigi iš ties, pasvarsčius kiek daug yra sukurta liftų neįgaliesiems, kad jiems būtų palengvintas gyvenimas, galima spręsti, kad žmonės rūpinasi vieni kitais. Juk tik pagalvokite, kiekvienas nori gyventi laisvą, nuo nieko nepriklausomą gyvenimą, o keltuvai neįgaliesiems tik palengvina šį norą.

Share this Post