Terasinės lentos: kaip montuoti?

Administratorius/ January 31, 2018/ Sodo technika

Terasinės lentos yra impregnuotos medinės lentos arba iš specialios medžiagos – medienos ir plastiko kompozito – pagamintos lentos, kurios skirtos lauko terasoms įrengti. Terasinės lentos yra itin atsparios žalingam aplinkos poveikiui: jos nerūdija, nepūva, neskyla. Terasinių lentų iš medienos ir plastiko kompozito nereikia impregnuoti, alyvuoti ir dažyti, laikui bėgant nereikia jų atnaujinti. Tokiomis lentomis išklota terasa galima drąsiai vaikščioti basomis, nes terasinės lentos nepleišėja ir neskilinėja. Be to, ši danga ne tokia slidi kaip medinė, todėl yra praktiškesnė.

Atsižvelgdami į šias rekomendacijas ne tik prailginsite termiškai apdorotos terasos tarnavimo laiką, bet ir sumažinsite priežiūros kaštus. Termomedienos terasą geriausia tvirtinti medsraigčiais iš nerūdijančio plieno. Cinkuotos tvirtinimo detalės gali pradėti rūdyti, ištepdamos aplinkinę medieną. Medsraigtį įsukite taip, kad galvutė visiškai susilygintų su lentos paviršiumi. Jei terasą suksite per viršų, naudokite 2 medsraigčius ir palikite 20 mm atitraukimą nuo lentos krašto bei 70 mm nuo lentos galo. Terasinės lentos tvirtinamos ant gulekšnių. Juos rekomenduojama kloti ne rečiau kaip 450 mm.

Suleisdami lentas palikite 6–7 mm tarpelį ventiliacijai. Jei termomedienos nedengsite jokiomis apsaugančiomis medžiagomis, jungdami lentas į ilgį, galų sudūrimuose palikite bent 5 mm atitraukimą ventiliacijai. Jei dailylentes dengsite, jų galus galite suglausti aklinai, tik prieš tvirtindami būtinai užtepkite apsaugančia priemone. Ten, kur lentos jungiamos galais, sudūrimas turi būti tvirtinamas ant dviejų šalia sukaltų tašų.

Terasą reikėtų reguliariai nušluokite ir nuvalykite, kad neužsilaikytų purvas ir neaugtų paviršinis pelėsis. Termo medienos terasą rekomenduojama alyvuoti, nes ji turi antiseptinių savybių, todėl trukdo daugintis paviršiniam pelėsiui, apsaugo nuo mikroįtrūkimų, nupilkavimo. Jei terasą dengsite, paviršių atnaujinkite kiekvieną pavasarį – geriausia ta pačia alyva arba gamintojo rekomenduojamomis terasos atnaujinimo priemonėmis.

Share this Post