Kokie yra šilumokaičių tipai?

Administratorius/ June 29, 2018/ Buitinė technika

Svarstote kas yra šilumokaičiai ir kokie yra jų tipai? Turbūt sutiksite jog beveik visų mūsų namuose yra šie buitiniai prietaisai, bet didžioji dalis mūsų, nesuprantame kokią paskirtį jie atlieka, kuo skiriasi ir kam gali būti naudingi. Taip yra todėl, nes apie šilumokaičius nusimano tik šios srities specialistai, juos pardavinėjantys ir diegiantys asmenys, bei tam tikra dalis vyrų.

Visų pirma, reiktų pradėti nuo to, kas yra šilumokaitis. Šilumokaitis – prietaisas, skirtas šilumos perdavimui iš vienos terpės į kitą. Kadangi šilumokaičiai yra reikalingi naudojimui skirtingose patalpose, jie yra skirstomi į šiuos tipus:

PLOKŠTELINIAI LITUOTI ŠILUMOKAIČIAI

Vykdant šilumos mainus, plokšteliniai lituoti šilumokaičiai veikia priešpriešinio srauto būdu. T.y. jie vykdo šilumos mainus tarp dviejų skirtingų sistemų. Šio tipo šilumokaičiai yra labiausiai paplitę dėl savo kokybės ir kainos santykio, o taip pat, paprasto pritaikymo. Jie yra galimi naudoti beveik visoms paskirtims, kur aukštas saugumo užtikrinimas nėra reikalaujamas.
Veikimo principas:

Šio tipo šilumokaičiuose, šiluma yra perduodama per vario, titano, nikelio ar nerūdijančio plieno plokšteles. Jų dėka, padidėja prietaiso efektyvumas.

Pavyzdys:

Viskas vyksta tokiu principu: tuo pačiu metu iš šilumą generuojančios stoties, vienu šilumokaičio kontūru pradeda tekėti karštas, kitu šaltas vanduo. Tekėdamas per šį prietaisą, šaltas vanduo sušyla iki 50 / 55° C šilumos. Sušilęs iki tokios temperatūros, jis yra perduodamas žmonėms ir yra galimas naudoti.

PLOKŠTELINIAI SURENKAM ŠILUMOKAIČIAI

Kiek kitaip nei lituoti plokšteliniai šilumokaičiai, surenkamieji yra naudojami šilumos perdavimui tarp švarių, higieniškų ar net užterštų skysčių. Jie yra pagaminti iš gofruotų plokščių ir pasižymi dideliu našumu, kompaktišku dizainu. Visų svarbiausia, jie neužsiteršia nuo gamybinio vandens, todėl yra galimi naudoti su agresyviais skysčiais.

Dažniausiai, surenkami šilumokaičiais yra naudojami kondensatoriai. Tokiu atveju, šaltoje jo pusėje nuolatos cirkuliuoja vėsus skystis. Kitu atveju, derinant su išorinių skysčių aušintuvu. Kitaip tariant, jų paskirtis yra atvėsinti darbinį skystį.

VAMZDELINIAI ŠILUMOKAIČIAI

Tai yra K tipo šilumokaičiai. Juose yra susukti specialios formos vamzdeliai, kurių dėka vyksta šilumos mainai. Vamzdeliniai šilumokaičiais išsiskiria savo našumu bei įrengimu. Tai reiškia, jog vykstantis šilumos mainų koeficientas yra aukštesnis jeigu lyginsime su pačiais paprasčiausiais, standartiniais plokšteliniais šilumokaičiais. Taip pat, jie užima itin mažai vietos, todėl juos galima įrengti net tokiose patalpose, kurios turi ribotą plotą.

Share this Post