Kokią valtį pirktį žvejybai ežere?

Administratorius/ June 1, 2021/ Vandens transportas

Atidarius sezoną visi žvejai pradeda naršyti ežerų ir upių platybėse, kad pagautų geriausią savo laimikį. Bet ką daryti, jei abejojate dėl geriausios valties žvejybai pasirinkimo, kaip išsirinkti ir nusipirkti tai, ko jums tikrai reikia? Prieš pasirinkdami savo valtį, turite aiškiai suprasti jos paskirtį, turite nuspręsti, koks bus jos dydis, keliamoji galia ir leistina variklio galia.

Pirmiausiai turite žinoti, kiek žvejų ja naudosis vienu metu. Savarankiškai žvejybai pakaks iki 2,5 metro ilgio valties. Jei du ar trys žvejai vienu metu planuoja žvejoti, jums reikės valties, kurios ilgis yra nuo 2,6 iki 4,3 metro.

Atsakant į klausimą, kurią valtį įsigyti žvejybai, taip pat verta nuspręsti dėl medžiagos. Pripučiamos valtys dažniausiai gaminamos iš audinių, atsparių neigiamam naftos ir ultravioletinių spindulių poveikiui. Šios medžiagos taip pat turi būti atsparios dilimui. Atsižvelgiant į šias savybes, šiandien populiariausios medžiagos yra:

  • PVC
  • neoprenas;
  • nailonas;
  • poliesteris.

PVC dangų privalumai yra mažas svoris, spalvų gama ir galimybė vulkanizuotis,
o tai padidina siūlių tvirtumą. Pripučiamų valčių pagamintų iš PVC žema kaina paaiškina didelę termoplastinių valčių paklausą. Kalbant apie kainą, internetinės žūklės reikmenų parduotuvės yra patogesnės palyginti su tikromis parduotuvėmis, o informacijos apie tam tikrą valtį internete yra lengviau ieškoti.

Neoprenas laikomas geriausia kvėpuojančia medžiaga. Jis skirtas pripučiamų valčių vidaus paviršiams padengti. Kartu su neoprenu įprasta naudoti ypač stiprias medžiagas, tokias kaip nailonas ir PVC. Iš šios medžiagos pagamintą vandens plaukimo priemonę galima saugiai judėti nendrių tankmėse, o dugnas ir šonai liks nepažeisti. Dėl šio derinio pripučiama valtis yra tvirta ir išlaiko savo formą daugelį eksploatavimo metų.

Žvejybai geriausiai tinka valtys su kietu dugnu: šlapios žuvys ir reikmenys, aštrūs įtaisai – kabliukai, suktukai gali sugadinti minkštą paviršių. Nuo pripučiamos valties dugno priklauso jos stabilumas, įrangos gabenimo patogumas ir žvejų saugumas. Žvejybai skirtų valčių dugnas gali būti: minkštas, pripučiamas arba tvirtas. Valtyje su minkštu dugnu žvejai negali stovėti žvejyboje. Jų pagrindinis pranašumas lengvumas ir kompaktiškumas.

Maksimalus stabilumas užtikrinamas pripučiamose valtyse su kietu sulankstomu dugnu. Tokie plūduriavimo įtaisai paprastai susideda iš vandeniui atsparios faneros ir aliuminio profilių. Tačiau valtis su kietu sulankstomu dugnu daug sveria, o ją surinkti reikia daugiau laiko.

Tinkamai paruošta žvejų pripučiama valtis, turėtų turėti bent jau minimalią įranga, reikalinga žvejo patogumui, kaip irklai, sėdynės, remonto skirtas rinkinys. Specialios valčių kėdes gali būti tiek pripučiamos, tiek pagamintos iš tvirtų medžiagų. Be to, guminėse valtyse žvejybai gali būti įrengta gelbėjimo virvė, kuri leis į vandenį įkritusiam žvejui greitai grįžti į valtį.

Pripučiamos žvejybos valtys galima rinktis ir pagal spalvas:

  • Tamsių spalvų valtyse mažiau matysis nešvarumai, nes dažnai žvejai mėgsta
    įplaukti į vandens telkinius su pelkėtais krantais.
  • Šviesių spalvų valtys karštu oru kaista mažiau. Be to, saulėtą dieną žuvys
    blogai mato pavojų.
  • Kamufliažinės valtys susilieja su kraštovaizdžiu, o tai leidžia arčiau priartėti
    prie grobio.

Jei žvejosite ant nedidelio ežero ar ramios upės, tuomet variklis valčiai nebūtinas. Jei planuojate plaukti srauniomis upėmis, ilgomis distancijomis, neapsieisite be galingo variklio.

Iš PVC pagamintos pripučiamos valtys tinka tiek poilsiui, tiek sėkmingai žvejybai. Rinkdamiesi ją, pabandykite pagalvoti, kaip dažnai planuojate ja naudotis, valtis bus gabenama ir laikoma pripūstoje ar surinktoje būsenoje, ar būtina sumontuoti variklį ir pan. Nuo šių veiksnių priklausys modelio savybės ir jo kaina.

Share this Post