Vėdinimas: ar patalpoje ventiliatorius yra būtinas?

Administratorius/ December 23, 2014/ Kondicionavimas, Oro kondicionieriai, Vėdinimo sistemos

Geriausiai visiems žinomas vėdinimo būdas – plačiai atverti langai. Dauguma yra įpratę vėdinti kambarį ryte, prieš naktį. Nekyla sunkumų, jei vėdinama patalpa yra gamtos apsuptyje, lauke – grynas oras, jokio triukšmo, tačiau retas didmiesčio gyventojas gali pasigirti tokia prabanga. Iš lauko sklindantys automobilių garsai, abejotino švarumo oras yra vienos didžiausių problemų vėdinant patalpas, tačiau dažnai neatsižvelgiama į tai, kad oro kokybę reikėtų vertinti ne tik pagal žmogaus jutiklius.

Visų pirma, pamirštama, kad ore slypi daugybė dalelių, kurios yra itin žalingos žmogaus organizmui. Vienos iš tokių yra alergenai, kuriuos sukelia gyvūnai. Alergijos simptomai dažnai yra panašūs į peršalimą, todėl neskiriamas tinkamas gydymas. Taip pat sveikatai kenksmingas pelėsis bei dulkių erkutės. Pelėsis išsiskiria tuo, kad yra itin sunkiai išnaikinamas, nes atsiranda tose vietose, kur prastas vėdinimas, yra drėgna, todėl ventiliatorius – vienas iš veiksmingiausių būdų pašalinti tai. Taip pat pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie plika akimi nematomas dulkių erkutes, kurių kiekį galima sumažinti pasirinkus tinkamą vėdinimo sistemą.

Nereikėtų pamiršti ir žmogaus veiklos, kuri taip pat keičia oro sudėtį. Pavyzdžiui, dujinės viryklės, židiniai, sunaudoja itin daug deguonies, patalpos oras tampa troškus. Vėdinant oru iš lauko, į patalpą ne tik gali patekti teršalai, tačiau, šaltuoju sezonu, prarandama nemažai šilumos, todėl apšildymas tampa nebe efektyvus. Kadangi skiriama daug dėmesio pastatų apšiltinimui, šis vėdinimo tipas didina apšildymo išlaidas ir sumažina bet kokią galimą naudą. Praverti langai gali sudaryti skersvėjį, kuris sukelia peršalimo ligas ir yra nenaudingas mažiems vaikams.

Vėdinimo sistemų ir ventiliatorių naudojimas yra itin naudingas įvairiais aspektais. Įranga leidžia visuomet kontroliuoti namų temperatūrą, drėgmę, keisti nustatymus, kai patalpos yra nenaudojamos. Tai leidžia optimaliai išnaudoti sunaudojamą energiją. Pačios pažangiausios vėdinimo sistemos taip pat gali naudoti atsinaujinančią energiją, todėl įmanoma ne tik sumažinti kaštus, bet ir prisidėti prie aplinkos saugojimo. Naujos technologijos skatina „pasyvių namų“ populiarumą, kurie pajungia visus resursus efektyviausiai. Taigi praviri langai, sovietinius laikus primenančios „orlaidės“ negarantuoja nei švaraus oro, nei taupumo, todėl ventiliatoriai ir vėdinimo sistemos – geriausias sprendimas.

Share this Post