Kondicionieriai Lietuvoje

Administratorius/ December 17, 2013/ Oro kondicionieriai

Lietuva – gana vėsus kraštas, sutikite. Šaltasis metų periodas pas mus tęsiasi nuo spalio iki balandžio – 7 mėnesius. Temperatūra šiuo metu svyruoja nuo +20 iki -35. Vasara Lietuvoje dažnai būna lietinga, tad karščiu galime lepintis apie mėnesį. Karštis irgi pas mus sąlyginis – prie +25 ir 80 procentų drėgmės jau leipstame ir namuose būti nebeįmanoma. Tada išgelbėti gali tik kondicionieriai.

Kondicionieriai dažniausiai mums žinomi tik iš mūsų automobilių arba biurų. Namuose dažniausiai jų neturime, nes nėra poreikio. Labai retai kur matome vaizdą, kai ant išorinės namo sienos kabo balta arba pilka dėžė – lauko kondicionierius. Po truputį kondicionierius ateina į madą, nes namus stengiamės statyti su dideliais langais pietų pusėje, o tai jau reiškia, kad vasarą viduje būti bus neįmanoma.

Kondicionierius yra 20 amžiaus išradimas, nors pati technologija buvo žinoma jau seniai. Senovės Persijoje (dabartinis Iranas ir Irakas) rūmuose buvo montuojama speciali orlaidė, pro kurią įeidavo oras. Kad jis būtų vėsus, oras praeidavo pro vandens talpyklą ir taip buvo atvėsinamas. Kai 19 amžiaus pabaigoje buvo atrastas freonas, galintis šaldyti orą priklausomai nuo šiltos aplinkos, atsirado prielaidos pramoninėms kondicionavimo sistemoms. Tik 20 amžiaus pradžioje JAV inžinieriai pradėjo kurti ir tobulinti prietaisus namams. Taip oro kondicionieriai paplito šiltosiose JAV valstijose ir visame pasaulyje. Tokia paprasta jų istorija.

Lietuvoje kondicionieriai dažniausiai naudojami į pietų pusę pastatytuose namuose, daugiabučiuose bei biuruose, kur yra daug žmonių ir oro sąlygos nuolatos keičiasi. Oro kondicionieriai montuojami tiek pastato išorėje, tiek viduje prie jau esamos ventiliacinės sistemos. Pagrindinė jų funkcija – palaikyti vienodą temperatūrą ir drėgmės lygį. Oro kondicionieriai dažnai maišomi su rekuperatoriais. Skirtumas tarp jų iš tiesų yra tas, kad rekuperatoriai valo orą, imamą iš lauko ir išsiurbia patalpoje esantį orą, bei jį pašildo, o kondicionierius – šaldo arba šildo pagal nustatytą programą. Bet apie tai – kitame straipsnyje.

Kondicionieriai ir rekuperatoriai Lietuvoje netruks išpopuliarėti dėl naujos konstrukcijos pastatų – pasyviųjų namų su itin aukštu energijos taupymo lygiu. Tai ateities statybos, kurios jau dabar prasideda, todėl kondicionieriai bus itin reikalingi ir paklausūs.

Share this Post