Ką reikia žinoti apie vandens sistemą statant namą?

Administratorius/ August 25, 2020/ Virtuvė, Vonia

Jeigu jau dabar ruošiatės statyti namą arba planuojate tai įgyvendinti netolimoje ateityje, šis straipsnis jums bus tikrai naudingas. Vandentiekio ir nuotekų (trumpiau – vandens) sistema namų aplinkoje yra be galo svarbi. Ji nėra tik reikalinga, ji yra būtina ir užtikrina higieną, komfortą bei orų gyvenimą. Tačiau tinkamas vandens sistemos įrengimas, pradedant gręžiniu, baigiant siurbline, yra atsakingas ir atidumo reikalaujantis procesas. Štai ką reikia žinoti apie vandens sistemą prieš statant namą.

Jeigu nėra įvadų – viską sprendžiate patys

Viskas prasideda nuo labai paprasto dalyko – įvado ir vamzdynų vedžiojimo. Jeigu vandentiekio ar kanalizacijos vamzdžio šalia nėra, reikia gręžinio. Gręžinį gręžti gali tik specializuotos bendrovės ir tai nėra itin pigus malonumas, tačiau tai yra vienintelis būdas gauti vandenį į namus.
Nesant kanalizacijos įvadui, būtina pasistatyti nuotekų valymo įrenginį. Jų yra įvairiausių tipų (biologinių, cheminių, fizinių ir t.t.). Visa tai taip pat kainuoja, tačiau užtikrina švaraus vandens atėjimą į namus bei tai, kad neužteršite aplinkinės dirvos savo nuotekomis.

Kaina

Kas liečia kainą, vienkartinės įrengimo išlaidos tikrai bus nemažos. Tačiau, laikui bėgant viskas tikrai atsiperka, mat turite švarų, aukštos kokybės vandenį ir tinkamai prižiūrimas nuotekas. Kas liečia siurblines ir motopompas, jų kaina dažniausiai priklauso nuo galingumo bei kitų techninių reikalavimų, kuriuos turi pirkėjai.

Viskas turi atitikti aukščiausius standartus

Bet kas negali ir neturi įrenginėti vandentiekio ir nuotekų sistemų. Tą ir susijusius sprendimus gali daryti tik autorizuoti specialistai, mat visi tokie įrenginiai turėtų atitikti LR ir ES keliamus reikalavimus.

Turite suprasti, kaip viskas vyksta ir išvedžiota pačiuose namuose

Kadangi vandentiekio gedimų sprendimas bus jūsų atsakomybė, yra labai naudinga susižinoti apie vamzdynų išvedžiojimą bei pagrindinių mazgų buvimo vietą namuose. Jeigu užsikemša sifonas – turite žinoti ką ir kaip užsukti/atsukti ir per kur jį atkimšti. Jeigu pradėjo bėgti nešvarus vanduo, turite žinoti, kur yra filtras ir taip toliau. Specializuotos įrangos aptarnauti patiems nevalia, tačiau namų įrangą, tikriausiai reikėtų.

Share this Post