Svarstyklės ir jų rūšys

Administratorius/ March 6, 2015/ Buitinė technika

Tikriausiai pirma asociacija iškylanti mintyse, kai kalbame apie svarstykles, tai paprastos elektroninės buitinės svarstyklės, kurios dar vadinamos vonios svarstyklėmis. Jos paprastai naudojamos nustatyti žmogaus svorį, o jų maksimali sveriama masė dažniausiai būna 150 kg. Kadangi jos labai paklausios, dabar jas galima rinktis ne tik pagal technines savybes, bet ir pagal dizainą, kurio pasiūla tikrai plati.

Svarstyklės

Taip pat populiarios maisto svarstyklės, kurios šiais laikais pupuliariausios elektroninės, nes yra kompaktiškesnės ir pigesnės.

Svarstyklės

Svarstyklės būna kelių rūšių: balansinės, miligramų, analitinės balansinės, spyruoklinės, įtempimo įvertinimo svarstyklės ir hidraulinės arba pneumatinės svarstyklės.

Balansinės svarstyklės buvo pirmas masės matavimo prietaisas. Jas sudaro vienodo svorio ašis ant horizontalios svirties, svėrimo lėkštelės ir svoriai. Aukštos klasės, hibridinio dizaino mechaninės svarstyklės dar gaminamos su ciferblatu. Jų pagaminimas labai brangus, dėl to jos tapo nebe populiarios, kai atsirado elektroninės svarstyklės. Kaip ir maisto svarstyklės, su šiomis taip pat galima sverti maistą ar kitas medžiagas.

svarstyklės

Miligramų svarstyklės naudojamos atlikti itin tikslius matavimus. Jų naudojimas paplitęs brangiųjų metalų, juvelyrikos, elektronikos, chemijos (farmacijos, narkotikų) ir tyrimų srityse.

Miligramų svarstyklės

Analitinės balansinės svarstyklės pasižymi labai aukštu tikslumo ir patikimumo laipsniu. Jų matavimo lėkštelės yra skaidriame gaubte su durelėmis, kad matavimams negalėtų padaryti įtakos nei dulkės nei oras patalpoje.

Analitinės balansinės svarstyklės

Spyruoklinės svarstyklės dažnai matomos parduotuvėse ar turgeliuose, daržovių ar mėsos skyriuose. Jos nėra labai tikslios: nes pirma, tai jų matavimo rezultatams daro įtaką vietinės gravitacijos jėgos stiprumas ir antra – spyruoklės elastingumas gali pakisti dėl svyruojančios temperatūros.

Spyruoklinės svarstyklės

Įtempimo įvertinimo svarstyklės naudojamos, kai reikia nustatyti sunkių objektų svorį, pvz.: transporto priemonių. Hidraulinės arba pneumatinės svarstyklės taip pat skirtos didelio pajėgumo reikalaujantiems matavimams.

Įtempimo įvertinimo svarstyklės4

Be šių pagrindinių rūšių svarstyklės dar gali būti rūšiuojamos pagal svėrimo paskirtį ir papildomas savybes, tokias kaip atsparumas drėgmei (nerūdijančio plieno) ir atsparumas dulkėms. Yra ir daugiau svarstyklių rūšių, be to, jos naudojamos ne tik buityje, o kai kurios iš jų visai nebenaudojamos arba yra vertingesnės kaip antikvarinis suvenyras nei kaip buitinis ar pramoninis prietaisas.

Pramoninės svarstyklės

Svarstyklės (balansinės)

Daugiau informacijos apie svarstykles galite rasti: moris technology

Share this Post