Ortodontinių aparatų – breketų istorija

Administratorius/ October 23, 2019/ Medicininė technika

Šiais laikais breketų nešiojimas tikrai ne tik vaikams taikoma dantų tiesinimo galimybė. Priešingai, dažniausiai vaikučiams patariama nešioti plokšteles, tačiau jeigu suaugs dantukai vis dar yra kreivi, tokiu atveju ortodontiniai aparatai yra geriausias pasirinkimas.

Šiuo metu daugelio nešiojami breketai yra labai įprastas dantų tiesinimo būdas. Tačiau jis ne toks ir senas. Nors ir labai pažengęs. Naudinga susipažinti su dantų tiesinimo alternatyvomis istorijos eigoje. Galbūt tai paskatins Jus rinktis šią inovatyvią gražios šypsenos alternatyvą.

Breketai dedami ne taip jau ir seniai. Nors technologijos gana seniai pažengusios į priekį, tad šiuo metu breketai tikrai padeda padaryti stebuklus. Net ir labai kreivi dantys tampa tiesūs. Žinoma, tam reikalinga ne tik tinkama priemonė, tačiau tuo pačiu ir žmogaus pasiryžimas ją nešioti bei susigrąžinti lygią šypseną.

Gydytojai dažnai įvardija šiuos breketus ir pacientas gali nuspręsti, kurie jam atrodo tinkamiausi:

  • Standartiniai metaliniai breketai, kurie neatrodo labai gražiai, tačiau tai vienas pigiausių šiuo metu egzistuojančių variantų.
  • Vertinami ir keramikiniai. Kiek brangesni, tačiau jie sukuriami taip, kad spalva būtų lygiai tokia pati, kaip ir dantys, tad yra minimaliai matomi.
  • Dar inovatyvenis pasirinkimas atsiradęs gana neseniai yra safyriniai breketai. Jie yra beveik nematomi, tad juos dažniausiai renkasi tie, kuriems breketus nešioti reikės kelerius metus ir dar ilgiau. Tiesa, jų ir kaina dažniausiai kur kas didesnė nei kitų alternatyvų.
  • Beligatūriniai breketai dažniausiai pasirenkami tada, kai reikalingas ne toks ir ilgas gydymas. Dažniausiai jie naudojami iki metų, dviejų. Jie taip pat puikiai atrodo, tad yra brankoki.
  • Liežuviniai visiškai nesimato. Rekomenduojami tokiu atveju, kai dantų deformacija yra maža, tad neteks ilgai jų nešioti. Tiesa, kaina taip pat nėra labai maža.

Kasdien nešiojami metaliniai breketai buvo išrasti jau  1800–ais metais. Skamba kaip kosmosas? Tikrai labai seniai, tačiau jie toli gražu nepriminė tų, kurie yra nešiojami šiuo metu. 

Anuomet jie buvo labiau naudojami ne dantų tiesinimo, tačiau dekoravimo tikslais. Tik daug vėliau pastebėta, kad jie padeda dalinai ištiesinti dantukus ir šimtmečių eigoje buvo ieškoma patogesnio, inovatyvesnio ir ne tokio matomo dantų tiesinimo būdo.

Share this Post