Dirbti į sodą – tik su Fiskars!

Administratorius/ May 2, 2016/ Sodo technika

Nuosava valda – ne tik didelis džiaugsmas, bet ir rimta atsakomybė. Norint teritoriją aplink namus paversti ne tik poilsio oaze, bet ir išnaudoti praktiškai – suformuoti vaismedžių sodą, daržovių lysvelę ar gėlyną, nuoboduliui vietos nebelieka. Darbai prasideda nuo ankstyvo pavasario ir tęsiasi iki vėlyvo rudens. Nemenkas išbandymas, ar ne? Prireikia ne tik ryžto atsispirti draugų vilionėms “varyti” kažkur, užuot darbavusis sodo, tvirtų teorinių žinių, praktinio pasirengimo bei fizinės jėgos – be patikimų sodo ir daržo įrankių apsieiti neįmanoma. Pastarieji reikalingi kasdien, kiekviename žingsnyje – pagrėbti, nupjauti, sukasti, išrauti…Dėl kiekvienos smulkmenos į kaimyną juk nesikreipsi. Specialistai rekomenduoja galvoti į priekį ir iškart įsigyti kokybiškus Fiskars ar kito patikimo, ilgametę patirtį turinčio gamintojo sodo bei daržo įrankius. Liūdna patirtis byloja, jog pigesni, tačiau patvarumu nepasižymintys įrankiai gali neišlaikyti ne tik viso sezono, bet nuvilti kone pirmąją darbo dieną: nulužęs kastuvo ar kauptuko kotas vidury lysvės nuotaiką tikrai sugadina. Matematika elementari: pasirinkus mažesnę kainą dabar, vėliau sumokama tiek pat, o gal net ir permokama. Fiskars – tai ne tik garsus prekinis ženklas, tai įrankių kūrimas atsižvelgiant į tvirtumo, ilgaamžiškumo bei ergonomiškumo poreikį. Lyginant su kitais sodo ir daržo įrankiais, darbų atlikimo trukmė sutrumpėja, o dirbantysis patiria mažesnį fizinį nuovargį.
Kokie įrankiai turėtų pirmiausia keliauti į pradedančiųjų sodininkų sandėliukus?
Kauptukas.
Tai – įrankis, skirtas lysvių formavimui, daržovių ravėjimui, dirvos paviršiaus drėgmės reguliavimui. Atsižvelgiant į tai, kauptukai skirstomi į ravėjimo, purenimo, kaupimo. Fiskars prekinio ženklo kauptukai išsiskiria nedideliu svoriu, bet tvirta plokšte/nagais ir rankai patogia rankena.
Grėbliai.
Tai – įrankis, kurio pagalba ne tik pašalinamos ant žemės atsidūrusios atliekos (lapai, žolės, šakos ir kita), bet ir įterpiamos sėklos, išpurenama bei išlyginama dirva. Grėblio kotai gali būti mediniai arba metaliniai. Pastarieji neabejotinai yra tvirtesni bei ilgaamžiškesni.
Kastuvas.
Kasimas – bene pats sunkiausias, tačiau būtinas darbas sode. Pagal fukciją skiriami perkasimo (viršutiniam dirvos sluoksniui), iškasimo (giliam kasimui) bei universalūs kastuvai. Perkant kąstuvą, svarbu pasirinkti tinkamą koto ilgį (atsižvelgiant į žmogus ūgį), plokštės plotą bei rankenos tipą (D formos, apvali, šakutės formos). Fiskars kastuvai populiarūs dėl tvirtumo, nedidelio svorio, patogios rankenos. Kurį kąstuvą pasirinkti, priklauso ne tik nuo darbų pobūdžio, bet ir dirvos ypatybių. Geriausiai šiuo klausimu patarti gali konsultantas.
Šakės
Galima pašmaikštauti, jog be šakės sode bus tikrai “šakės”, kai reikės iškratyti mėšlą ant dirvos, sukrauti augalus į komposto krūvą, išaeruoti dirvą ar sutvarkyti veją po šaltojo sezono. Priklausomai nuo atliekamų darbų, skiriasi šakės nagų skaičius, dydis bei forma, jų išsidėstymas.
Be minėtųjų, sode prireikia peilių, žirklių ir daugybės kitų rankių. Fiskars produkciją siūlančiose specializuotose ir internetinėse parduotuvėse rasite viską, ko reikia ir galėsite būti tikri, jog įsigijote daiktą ilgam, galbūt net ir visai savo daržininko “karjerai”.

Share this Post