Pagrindiniai žaliuzių ir roletų skirtumai

Administratorius/ January 30, 2023/ Statybų technika

Tiek roletai, tiek žaliuzės apsaugo pastato vidų nuo saulės spindulių – neleidžia oro temperatūrai viduje per daug įkaisti ir pernelyg ryškiai apšviesti vidų. Tačiau šie skirtingų langų apdengimo būdai taip pat turi ir skirtumų. Kokie jie – sužinosite šiame straipsnyje.

Veikimo principas

Roletai

Roletų audinį paprastai prilaiko aliuminio arba plastiko dvisieniai profiliai, dažniausiai užpildyti izoliacine medžiaga, sujungti vienas su kitu. Jie juda vertikaliai – dažniausiai iš viršaus į apačią, bet rinkoje esama ir tokių variantų kaip roletai iš apačios į viršų. Apie juos daugiau skaitykite čia: https://roleta.lt/roletai/roletai-is-apacios-i-virsu/. Itin populiarūs yra kasetiniai roletai, kurių audinys yra susukamas ir laikomas kasetėje, primontuotoje prie lango rėmo. Tai praktiškas ir tvarkingas pasirinkimas, kadangi kasetė apsaugo roletų medžiagą nuo dulkių ir kitų nešvarumų.

Žaliuzės

Pagrindinis skirtumas roletų ir žaliuzių skirtumas yra konstrukcija. Roletai, kaip jau minėjome, yra sudaryti iš pagrindinio audinio ir aliuminio arba plastiko profilių, prilaikančių tekstilę. Žaliuzės yra sudarytos iš horizontalių juostų, vadinamų lentjuostėmis. Jos yra sujungiamos tarpusavyje taip, kad jas būtų galima pakelti ir pakreipti bet kokiu kampu.

Apsauga nuo saulės

Roletai

Susukamas roletas yra mažiau lankstus šviesos kiekio reguliavimo klausimu. Į vidų patenkančios šviesos kiekį reguliuoja roleto audinio nuleidimo lygis. Visiškas jo nuleidimas reiškia tamsą patalpoje ir jokio kontakto su išorine aplinka. Tarpinio varianto nėra – arba tamsa, arba šviesa.

Žaliuzės

Žaliuzės gali pasigirti lanksčiu šviesos reguliavimu, todėl yra laikomos efektyviausiai priemone apsaugančia nuo tiesioginės saulės spindulių. Visomis kryptimis besisukančios žaliuzių lentjuostės leidžia į vidų įsileisti tiek saulės šviesos, kiek tuo metu jums reikia. Kartu jos suteikia galimybę laisvai vėdinti patalpas. Kai kambarys iš dalies yra užtemdytas, jūs vis tiek galite matyti, kas vyksta lauke.

Privatumas

Roletai

Roletai leidžia išsaugoti privatumą po to, kai juos visiškai nuleidžiate. Tačiau dėl to kambaryje bus tamsu. Tik roletai su perforuotais profiliais praleidžia nedidelį kiekį šviesos, kai medžiaga nėra iki galo nuleista.

Žaliuzės

Žaliuzės taip pat gali užtikrinti privatumą, tačiau kartu įleisti į patalpą ir saulės šviesą. Tinkamu kampu sureguliuotos lentjuostės gali apsaugoti nuo nepageidaujamų praeivių žvilgsnių, kartu neatsisakant natūralios šviesos patekimo į patalpas.

Dizainas

Roletai

Didžioji dalis roletų yra sudaryti iš audinio ir šoninių prilaikančių profilių, neretai ir kasečių, apsaugančių susuktą roleto audinį. Audinio tipo ir spalvų pasirinkimas rinkoje yra svaiginantis, todėl nesunkiai roletus pritaikysite prie bet kokio interjero. Be to, dažnai žmonės atsisako kabinti dvi skirtingas užuolaidas ir mieliau renkasi roletų (vietoje naktinių sunkių ir vizualiai mažinančių patalpos plotą užuolaidų) ir dieninių lengvų skaidrių užuolaidų duetą.

Žaliuzės

Žaliuzės dažniausiai yra gaminamos iš kietų medžiagų, tokių kaip metalas, plastikas ar mediena. Jų derinimas skirtinguose interjeruose šiek tiek labiau apribotas, lyginant su roletais, kadangi spalvų pasirinkimas kiek siauresnis.
Metalinės žaliuzės bus patvarios ir ilgaamžės, plastikinės – praktiškos ir lengvai prižiūrimos, o medinės žaliuzės puikiai tiks namų interjerams, kuriuose vyrauja natūralumas bei žemiškos ir šiltos spalvos. Medinių žaliuzių kaina nėra tokia didelė, turint omenyje, kokios funkcionalios gali būti žaliuzės. O be to, itin gražiai žiūrėsis su dieninėmis žaliuzėmis namų aplinkoje.

Share this Post