Oro kondicionavimas

Administratorius/ December 17, 2013/ Biuro technika, Buitinė technika, Foto technika, Garso technika, Kompiuterinė technika, Kondicionavimas, Mobilūs oro kondicionieriai, Oro kondicionieriai, Rekuperatoriai, Sieniniai oro kondicionieriai, Vaizdo technika, Vėdinimo sistemos, Žemės ūkio technika

Kondicionierius, kaip ir bet kuris prietaisas gali būti pavojingas sveikatai, jei naudojamas neteisingai, nesilaikant instrukcijų. Kondicionierius gali patalpą paversti ypač vėsia, tad išėjus į didelį karštį, galimi sveikatos sutrikimai. Taip pat ir atvirkščiai – jei kambaryje bus labai karšta, išėjus į kitą daug vėsesnį arba pradarius langą ir plūstelėjus šaltam orui, galima iš karto peršalti.

Oro kondicionavimas yra vykdomas šaldytuvo principu. Šiltas oras pasiekia vamzdelius, kuriuose cirkuliuojafreonas. Kaip žinote freonas – nuostabus skystis. Kuo jam karščiau, tuo daugiau šaldo. Taigi, šiltas oras, sąveikaudamas su freoniniais vamzdeliais šaldo freoną, kuris šaldo orą kitoje talpoje. Toks kondicionavimas yra klasikinis, nes karštas oras yra atvėsinamas. Šiuolaikiniai kondicionieriai gali ne tik šaldyti, bet ir kaitinti orą. Čia viskas veikia kaip elektriniame šildytuve. Vėsus oras iš patalpos varomas per įkaitintą spiralę, kuri jį sušildo ir išpučiama lauk. Temperatūra valdoma kompiuterine programa, kuri apskaičiuoja kokiu greičiu reikia pūsti orą, kad jo temperatūra būtų kaip tik tokia, kiek nori namų šeimininkas ir nustato naudodamas specialų valdymo pultelį.

Oro kondicionavimas neapsieina be vieno svarbaus elemento – oro filtro. Praeidamas per specialius filtrus oras yra išvalomas nuo dulkių, dūmų, bakterijų, kitų cheminių medžiagų. Taip pat oras pereina ir per specialųaromatizatorių, jei toks yra įmontuotas, ir pakvėpina išeinantį orą įvairiais kvapais. Tai lyg didžiulis oro gaiviklis.

Visas kondicionavimas vyksta tyliai, priklausomai nuo kokybės. Juk kondicionierius turi keletą varikliukų, kurie turi veikti itin tyliai, kad naktį įjungus oro kondicionierių, jo ūžimas netrukdytų miegoti ir nepažadintų. Taip pat sunaudojama gana nemažai elektros energijos, todėl reikia apskaičiuoti, kokio galingumo kondicionieriaus prireiks. Tą gali padaryti profesionalai kondicionierių pardavėjai ir technikai.

Kondicionavimas – senas procesas, atrastas prieš tūkstančius metų Persijoje. Tuomet oras buvo leidžiamas pro šaltą vandenį, kad atvėstų ir taip vėdino patalpas. Šis išradimas 19 amžiuje buvo pritaikytas pramonėje, o vėliau pasiekė ir eilinių žmonių namus.

Lietuvoje namų kondicionieriai nėra labai populiarūs dėl klimatinių sąlygų. Tuo tarpu kondicionieriai biuruose – normalus dalykas.

Share this Post