Kokie gali būti rekuperatoriai?

Administratorius/ November 19, 2018/ Rekuperatoriai

Rekuperatorius – nuo kiekvieno rūpestingo šeimininko namų neatskiriamas dalykas, norint užtikrinti ne tik nešvaraus oro pakeitimą šviežiu, bet ir šilumos bei oro temperatūros palaikymą. Nors rekuperatorius neatstoja šildymo sistemos ir tenka papildomais būdai šildyti būstą, tačiau tai pravartus įrenginys, siekiant atsisveikini su besikaupiančia drėgme, pelėsiu, ilginant ne tik pačio namo ilgaamžiškumą, bet ir saugant gyventojų sveikatą.

Rekuperatoriai kiekvieno būsto poreikiui patenkinti yra parenkami skirtingi. Kai kam užtenka mini rekuperatoriaus, o kitam reikia didesnio. Atsižvelgiant į namo oro tūrį ir visą išplanavimą yra pritaikomos skirtingai reguliuojamos sistemos.

Mini rekuperatorius

Šis įrenginys yra tikras atradimas technologiniu atžvilgiu, daugiausia pagelbėsiantis daugiabučių gyventojams. Mini rekuperatorius naudojamas dar nuosavuose mažesniuose, senos statybos namuose, visuomeniniuose pastatuose, biuruose. Mini rekuperatorius gali užtikrinti tik vieno kambario švarų orą, todėl norint poveikio visoje patalpoje, tenka pagalvoti apie rekuperatorių kiekvienai patalpai arba atsirinkti svarbiausias dalis, kuriose dažniausiai leidžiamas laikas. Mini rekuperatorius yra lengvai įdiegiamas. Nors mini rekuperatorius Lietuvoje dar nėra toks populiarus, kaip kitose šalyse, tačiau pasak specialistų, galima prognozuoti penkių metų bėgyje dideli pasisekimą ir lūžį šioje rinkoje.
 
Plokštelinis rekuperatorius

Taikytinas itin didelio užterštumo teritorijose, nes pati technologija sukonstruota būtent taip, kad be priekaištų valomas oras. Kokybiškas plokštelinis rekuperatorius kuo puikiausiai atlaiko net didžiausius oro temperatūrų kaitas, tačiau pigesnis variantas ne, nes jo šilumokaityje žiemą formuojasi ledas.Renkantis kokybišką plokštelinį rekuperatorių problemų neturi kilti, bet jeigu jau nutiko taip, kad pasirinktas pigus variantas, reikia turėti omenyje, kad reikalinga papildoma elektrinė šildymo priemonė.

Rotacinis rekuperatorius

Tai vienas paklausiausiu rekuperacijos sprendimų Lietuvoje. Rotacinis rekuperatorius pasižymi savo unikalumu atsižvelgiant į visus metų laikus ir įmanomas oro sąlygas. Šis rekuperatorius, kitaip negu plokštelinis, yra kiek praktiškesnis paprastam gyvenamajam būstui, nes naudojamas rotacinis šilumokaitis neužšąla, todėl nereikia papildomų įrenginių, kurie reikalingi šildyti šilumokaitį. Rotacinis rekuperatorius yra mažesnis, negu plokštelinis, todėl galima gyvenamajame name jį pritaikyti gan paprastai.

Nors iš išvardintų galimų rekuperatorių galima susidaryti savo viziją ir nuomonę pasirinkimo atžvilgiu, reikia pasikonsultuoti su šios srities specialistu būtent dėl individualaus projekto. Paminėti pasirinkimai leidžia geriau suprasti rekuperatorių panaudojimą.

Share this Post