Procesų įranga: elektrodai, transmiteriai ir matuokliai

Administratorius/ January 14, 2015/ Aukštųjų technologijų laboratorinė įranga

Pats žodis „procesas“ nurodo, kad kalbama apie įvykio ar reiškinio vyksmą. Technologijų ir mokslinių tyrimų, ketvirtojo ūkio sektoriaus, pramonėje, kad vyktų procesai naudojama įvairi proceso įranga: elektrodai, transmiteriai ir matuokliai.

Elektrodas atlieka dvi funkcijas: veikia kaip laidininkas arba aplink save sukuria elektrinį lauką ir tokiu atveju srovė neteka. Kaip laidininkas elektrodas jungia elektros srovę ir laidininką, joninį laidininką, puslaidininkį arba izoliatorių. Elektrodas dar gali būti vadinamas anodu arba katodu, šis jos pavadinimas priklauso nuo elektros srovės krypties. Elektrodai, kaip proceso įranga, skirstomi į laidumo, ORP arba pH elektrodus. Laidumo elektrodai išmatuoja skysčio laidumą. ORP – (angl. Oxidation-Reduction Potential – oksidacijos redukcijos potencialas) termino akronimas, dažnai naudojamas vandens valymo ir maisto apdorojimo pramonėje. ORP elektrodai naudojami atlikti patikimus vandens švarumo, gebėjimo suskaidyti teršalus ir oksidacijos redukcijos potencialo matavimus. ORP jutiklių veikimo principas remiasi ištirpusio deguonies matavimais. Mažas ištirpusio deguonies kiekis vandenyje yra didelio teršalų kiekio rezultatas, nes organinės medžiagos sunaudoja deguonį ir taip ORP lygis mažėja. Kuo aukštesnis ORP lygis, tuo geriau vanduo sugeba sunaikinti įvairios kilmės teršalus, tokius kaip mikrobai ar anglies pagrindo teršalai. O pH elektrodai matuoja skysčio rūgštingumą ar šarmingumą (pH).

Transmiteris – siųstuvas. Terminas „transmiteris“ yra traktuojamas kaip nevartotina svetimybė, tačiau šnekamojoje kalboje – geriausiai atpažįstamas. Transmiteriai, kaip ir elektrodai, būna pH, laidumo ir ORP. Taip pat: ištirpusio deguonies, ištirpusio anglies dioksido ir tankio transmiteriai.

Procesuose taip pat naudojami spalvos matuokliai ir ultragarsiniai koncentracijos matuokliai. Visa ši aptarta proceso įranga yra neatsiejama nuo pažangos vyksmo. Ir laikui bėgant tobulėja ne tik technologijos, bet kartu šviesėja ir perspektyvos naujiems atradimams.

Share this Post