Kokią garso plokštę rinktis?

Administratorius/ April 23, 2016/ Garso technika

Tiems, kurie nekelia didelių reikalavimų kokybiškam garsui, dažniausiai užtenka to, ką gali pasiūlyti kompiuteris, tačiau jeigu kompiuteriu naudojatės žiūrėdami filmus ar žaisdami kompiuterinius žaidimus, geras garsas leidžia geriau įsijausti į situaciją ir padeda išvengti papildomo triukšmo. Įsigijus papildomą garso plokštę, galima mėgautis kokybiškesniu garsu ir tam nebūtina investuoti didelių pinigų – garso plokštės, priklausomai nuo savo specifikos, gali kainuoti išties nedaug.

Garso plokščių kainų intervalas itin platus, todėl pirmiausia reikėtų žinoti, kokios garso kokybės pageidaujate – nuo to ir priklausys galutinis pasirinkimas. Galima rinktis tiek vidines, tiek išorines garso plokštes, tačiau daugiausiai įtakos garso kokybei turės kitos jos charakteristikos, kurių nereikėtų praleisti pro akis.

Kadangi perkant garso plokštę dažniausiai nėra galimybės patikrinti, kaip garsas skambės būtent kartu su Jūsų įrenginiu, reikės pasikliauti pardavėjo rekomendacijomis ir iš anksto šį tą žinoti. Tiems, kurie labiau linkę klausytis muzikos, reikėtų atkreipti dėmesį į dinaminį intervalą – kuo jis didesnis, tuo daugiau instrumentų ir balso tonų galima atkurti. Šis intervalas matuojamas decibelais, todėl jeigu norite girdėti tonų įvairovę, reikėtų atkreipti dėmesį į tas prekes, kurios gali pasiūlyti daugiau nei šimtą decibelų.

Žaidimų mėgėjai garsui dažniausiai kelia dar didesnius reikalavimus – kokybiškas garsas turi atitikti ekrane matomą kokybišką vaizdą, o ką jau kalbėti apie visus papildomus efektus, kurie leidžia visiškai pasinerti į žaidimo pasaulį. Tam, kad visi šie komponentai būtų užtikrinti, reikėtų paieškoti tokios gamintojos, kuri specializuoja žaidimų rinkoje ir suteikia galimybę žaidimų kūrėjams naudoti tokius garso efektus, kuriuos paskui galima lengvai atkurti. Specializuotoje parduotuvėje Jums tikrai nurodys, kurios prekės yra vertos dėmesio.

Galiausiai, renkantis garso plokštę, nepamirškite palyginti signalo ir triukšmo santykio – kuo didesnis bus santykis, tuo mažiau foninio triukšmo girdėsite. Panašiai kaip ir dinaminis intervalas, šis parametras matuojamas decibelais, todėl reikėtų pasitikrinti, kad santykis būtų didesnis nei šimtas decibelų – tuomet triukšmo tikrai pavyks išvengti.

Share this Post