Kokią žoliapjovę rinktis?

Administratorius/ December 2, 2021/ Sodo technika

Vejapjovė – viena dažniausiai šiltuoju metų laiku naudojamų sodo technikų. Pjovimas – tai vejos priežiūros procedūra, kuri lemia vejos išvaizdą, kokybę ir būklę. Išsirinkti tinkamą vejapjovę nėra lengva, todėl parengėme keletą patarimų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti planuojant įsigyti šią techniką. Kad vejapjovė pateisintų jūsų lūkesčius, svarbu atkreipti dėmesį į šiuos pagrindinius aspektus, svarbūs yra šie:

  • Vejos dydis
  • Teritorinė įvairovė, reljefas
  • Pjovimo dažnis

Kiekvienos vejos plotas, reljefas, medžiai ir kitos kliūtys skiriasi, todėl reikalingi skirtingi įrenginiai

Tinkamos vejapjovės pasirinkimas priklauso ir nuo individualių vartotojo poreikių. Vejapjovės tipo pasirinkimas daugiausia priklauso nuo vejos dydžio. Kuo didesnė veja, tuo didesnis turėtų būti pjovimo plotis, nes taip sutaupoma laiko. Tačiau jei teritorijoje yra daug kliūčių (medžių, krūmų ar stovinčių sodo baldų), plotis neturėtų būti per didelis. Elektrinės ar benzininės vejapjovės pasirinkimas tiesiogiai priklauso nuo vejos ploto.

Mažesniems plotams (iki 750 kvadratinių metrų) pakanka mechaninės ar elektrinės vejapjovės. Šio tipo įrangos privalumai: lengvesnis svoris, patogesnis naudojimas, mažiausios priežiūros sąnaudos, lengvatinės kainos. Palyginti su benzininėmis vejapjovėmis, jos dažniausiai turi mažesnį maišelį (tai reiškia, kad jį reikia dažniau tuštinti), neturi smulkinimo funkcijos, išlenda į šoną ir yra apribotas maitinimo laido. Elektrinės vejapjovės dažniausiai tinka sudėtingoms vietoms su nelygiais paviršiais. Didesniems paviršiams (> 750 m2) rekomenduojama rinktis benzininę vejapjovę. Įprastai šie įrenginiai lyginant juos su elektrinėmis vejapjovėmis, pasižymi didesne galia ir papildomai turi nemažai patobulinimų (šoninis išmetimas, mulčiavimas, didelis krepšys ir kt.), kurie praverčia didesnėse teritorijose.Esminis dalykas, kuris nulemia darbo patogumą didelėse teritorijose yra krepšio dydis bei benzino bako talpa.

Regioninės įvairovės įtaka vejapjovių parinkimui

Prižiūrint vietas, kuriose daug medžių, krūmų ar gėlynų, geriausia rinktis benzininę vejapjovę, nes jai nereikia laidų, o tai žymiai padidins judėjimo laisvę ir padės išvengti susipainiojimo. Tokiu atveju rekomenduojama rinktis mažesnio pjovimo pločio vejapjovę. Rinkitės mažesnį ir lengvesnį įrenginį, nes naudodami šią vejapjovę galėsite lengvai judėti tarp medžių, krūmų, gėlynų ar kitų kliūčių. Dažnai ir reguliariai pjaunant žolę praverstų mulčiavimo funkcija, kurios dėka žolė susmulkinama ir grąžinama prie žolės šaknų kaip natūralios trąšos.Reguliariam žolės pjovimui (jai dar nespėjus ataugti) rekomenduojama rinktis mažesniu galingumu pasižyminčią vejapjovę, tačiau jei nesate tikri dėl to, ar galėsite reguliariai rūpintis vejos priežiūra, rinkitės įrenginį, kuris turi galingesnį benzininį variklį. Vejapjovė su šoninio metimo funkcija praverčia kai nėra būtinybės surinkti nupjautą žolę, kas dažniausiai aktualu pjaunant didesnį plotą.

Vejapjovių pasirinkimas:

  • Savaeigės vejapjovės modelis turi kintamo greičio pavarą. Ši funkcija leidžia optimaliai valdyti vejapjovės greitį nelygioje vietovėje.
  • Benzininės vejapjovės su besisukančiais peiliais tinka vietoms, kurių nuolydis yra apie 20°, o elektrinės vejapjovės – vietoms, kurių nuolydis apie 35°. Esant labai stačiam šlaitui (> 35°), geriausia pjauti žolė.

Ieškant geriausios vejapjovės, visada verta atkreipti dėmesį į įrangos komponentų kampą, didinantį darbo komfortą, ir atsižvelgti į šiuos dalykus:

Jei vejos paviršius labai nelygus, rinkitės vejapjovę su didesniu galiniu ratu. Kuo sudėtingesnis ir nelygesnis paviršius, tuo didesni turėtų būti vejapjovės ratai. Kai vejos paviršius labai nelygus, rekomenduojama rinktis ratus su guoliais, kad po naujos vejos galėtumėte laisvai judėti ir įveikti kliūtis bei būtų lengva manevruoti. Didelėms vejoms ir dažnai naudojant, geriausiai tinka vejapjovė su metaliniu korpusu. Plastikinio korpuso vejapjovė tinka ne tokiems intensyviems darbams ir dirba tyliau. Krepšys. Jo dėka po pjovimo proceso nereikia surinkinėti žolės. Krepšio talpa yra pritaikyta prie vejapjovės pajėgumų. Labai naudingas sprendimas – kombinuoti tekstiliniai krepšiai bei krepšiai su pilno maišo indikatoriumi, kas užtikrina savalaikį maišo ištuštinimą.

Share this Post