Kaip išsirinkti garso kolonėles?

Administratorius/ December 2, 2021/ Garso technika

Norėdami mėgautis aukštos kokybės garsu, turėtumėte atsiminti, kad perkamas muzikos centras yra ne tiek geras garsiakalbis, kiek pirkinys. Pagal jų paskirtį reikėtų vadovautis įvairiais elementais ir parametrais, kad sukuriamas garsas netaptų košmaru ausims. Pabrėžėme pagrindinius dalykus, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį renkantis garsiakalbius.

Kam bus naudojami garsiakalbiai ir garso kolonėlės?

Prieš pirkdami įrangą turėtumėte atsakyti į du pagrindinius klausimus:

  • Kur bus naudojami garsiakalbiai ir kolonėlės?
  • Prie kokio įrenginio jie jungsis?

Pagal kolonėliu paskirtį jos skirstomos į tris tipus:

Namų kino kolonėlės. Šiais laikais pirkėjai, norintys įsigyti garso įrašą, turi platų pasirinkimą – nuo ​​visiško pigaus garso iki išskirtinių pasiūlymų, pritaikytų aukštiems audiofilų poreikiams. Renkant komplektą reikėtų atsižvelgti ne tik į garsiakalbių dydį ir galią, bet ir į imtuvo (įrenginio, susidedančio iš stiprintuvo ir radijo, o kartais ir DVD grotuvo) nustatymus. Garso kolonėlės automobiliams. Pagrindiniai rinkiniai susideda iš dviejų garso kolonėlių, išdėstytų abiejose automobilio pusėse: kairėje ir dešinėje. Dažniausiai jos yra montuojamos specialiai tam paruoštose angose, pavyzdžiui, duryse arba bagažinėje. Renkantis garsiakalbius, pirmiausia reikėtų atsižvelgti į jų formą, matmenis ar pralaidumą. Garso kolonėlės kompiuteriams. Šiuo metu, tai labai populiarus ir universalus garso kolonėlių tipas. Tokio tipo garso kolonėles galima prijungti ne tik prie stalinio, bet ir prie nešiojamojo kompiuterių, DVD ar kitų RTV įrenginių. Populiariausi rinkiniai susideda iš dviejų garso kolonėlių ir žemųjų dažnių garso kolonėlės (subwoofer).
Yra dviejų tipų garso kolonėlės:

  • Aktyvus tipas. Garsiakalbyje yra įmontuotas stiprintuvas, kuris “atitinka” jo galią.
  • Pasyvus tipas. Būtina įsigyti išorinį stiprintuvą.

Kompiuterių garsiakalbiai gali veikti skirtingomis konfigūracijomis, tačiau du yra ypač populiarūs:

2.1 – Rinkinį sudaro du garsiakalbiai ir žemųjų dažnių garsiakalbis žemiesiems dažniams. Jie neleidžia naudoti kelių kanalų garso.

5.1-Šiuo atveju paketą sudaro 5 garsiakalbiai ir žemųjų dažnių garsiakalbis. Tai rinkiniai, skleidžiantys aukštos kokybės garsą. Tačiau reikia atminti, kad jie netinka mažoms erdvėms. Jų pranašumas – galimybė išgauti erdvinį garsą.

Iš esmės garso grupių žymėjimo principas yra toks: pirmasis skaičius nurodo garsiakalbių skaičių, o antrasis skaičius po taško – žemųjų dažnių garsiakalbio buvimą / nebuvimą.

Pralaidumas- tai dažnių diapazonas, kurį generuoja rinkinys arba viena garso kolonėlė

Viršutinė riba yra atsakinga už aukštus tonus, apatinė už žemus. Nors dažnio pralaidumas atlieka svarbų vaidmenį, pats savaime nesprendžia apie garso kokybę. Ypač nedidelį vaidmenį garso pralaidumas atlieka mažo biudžeto įrangoje. Garso pralaidumo atveju, galime susidurti su dar viena sąvoka. Gamintojai dažniausiai siūlo dviejų tipų kolonėles: dviejų krypčių – paprastai susideda iš dviejų garsiakalbių (bet ne visada). Dažniausiai tai yra vienas aukštų dažnių ir vienas vidutinių-žemų dažnių garsiakalbis. Šis tipas suteikia aukštos kokybės garsą už santykinai žemą kainą. Trijų krypčių – geras dizainas leidžia atkurti didelio garsumo plačiajuostį ryšį. Deja, šis tipas išsiskiria didele kaina. Galia – nuo šio parametro iš esmės priklauso kolonėlių garsumas. Visgi, net jeigu ir neplanuojate muzikos klausytis visu garsu, reikėtų turėti omenyje, jog didesnis galingumas taip pat suteikia didesnį rezervą – dėl to garso kokybė neretai būna geresnė. Tad šiuo atveju galima sakyti, kad galios tikrai negali būti per daug. Kaip ir daugeliu kitų atvejų, gamintojų pateikiama galia gali būti klaidinanti, jei neatkreipsite dėmesį į teisingą ženklinimą, o kita vertus, tai yra stipriausiai eksponuojama vertė.

Share this Post