Į ką atkreipti dėmesį, renkantis stogo tipą?

Administratorius/ November 22, 2018/ Statybų technika

Stogo tipas yra neatsiejama galvoje delionė, kurio sėka galima apspręsti visus galimus vidaus ir išorės interjero variantus. Statant būstą, svarbu atsižvelgti į esminius kriterijus, kurie kiekvienam individualiai yra skirtingi. Vienam šeimininkui pirminybė gali būti teiktina estetikai, o kitam kokybė, trečiam išlaidos. Dėl šių esminių priežasčių nėra vienos sėkmingos formulės, koks stogo tipas ir stogo danga yra geriausias sprendimas.

Kaip išsirinkti stogo tipą ir formą?

Priklausomai nuo gyvenamosios vietos ir vyraujančio klimato stogų tipai įprastai naudojami skirtingi:
1. Plokšti stogai daugiausia vyrauja tokiose klimato zonose, kur beveik neiškrenta kritulių. Lietuvos klimatui pritaikyta forma turi būti bent su dvidešimties laipsnių nuolydžiu.
2. Vieno šlaito stogai turi labai didelį nuolydį, todėl lietuviško klimato zonoje tai vienas pasirenkamiausių variantų.
3. Dviejų šlaitų stogai turi du nuolydžius. Šio tipo stogo formą veikiausiai galima dažnu atveju pamatyti gyvenuosiuose namuose.
4. Sudėtingos konstrukcijos, daugiašlaitis stogas naudojamas didesniems pastatams.

Kas praktiška?

Praktiškiausias stogo tipas, kuomet skaičiuojamos stogo dengimo išlaidos, vienareikšmiškai yra plokščia stogo su mažu nuolydžiu ir dviejų šlaitų stogų formos. Šie variantai neleis apsirikti, nes įrengimo išlaidos bus mažesnės, nereikės daugiau medžiagų ir priedų. Pastarieji variantai puikiai atrodo su mažo ir standartinio namo architektūra. Tuo tarpu visiškai neverta rinktis sudėtingų stogo konstrukcijų, nes stogo dengimo išlaidos bus dvigubai didesnės, o estetikai gali ir nesižiūrėti.

Galvojant apie dviaukštį būstą, verta pagalvoti apie išnaudojamą plotą antrame aukšte. Jeigu vietos yra mažai, galima rinktis mažo nuolydžio plokštų stogo tipą. Jeigu vietos yra pakankamai, o pagrindinis siekis, kuo įdomesnis ir žaismingesnis interjeras, tiek viduje, tiek išorėje – dviejų šlaitų stogas puikus sprendimas. Dviejų šlaitų stogo tipas leis įsirengti stogo langus, kurių dėka į patalpas patenka daugiau šviesos ir didesnis šilumos kiekis, kuriant jaukią aplinką namuose.

Renkantis stogo dangą, taip pat reikia apsvarstyti visas galimybes. Prabangiausiai atrodo ir ilgaamžiškumu pasižymi keramikinės čerpės. Bitoninės, betoninės čerpės, metalo pluošto stogų danga skirta trumpesniam laikotarpiui. Bitoninės čerpės yra vienos iš tinkamesnių, pasirinkus sudėtingą stogo konstrukciją, nes šios yra lanksčios. Renkantis daugiašlaitį stogo tipą su bitoninėmis čerpėmis visgi gali ne taip estetiškai atrodyti, nes pastarosios linkusios blukti.

Share this Post