Vėdinimo sistemos: techniniai sprendimai ir panaudojimas

Administratorius/ November 20, 2018/ Vėdinimo sistemos

Vėdinimo sistemos gali sutinkamos labai įvairių rūšių ir dydžių. Be jų neapsieina ne tik aukštos klasės namai, bet ir pramonės bei gamybos sektoriai. Gyvenamiesiems namams yra naudojami taip vadinami mažo našumo vėdinimo sistemos, o pramonėje didelio našumo. Savaime suprantamas dalykas kodėl taip yra: žmonių skaičių ir patalpų dydžio įtaka, taip pat užterštumo lygis ne toks pats kaip butuose arba namuose. Kadangi maisto gaminimo pramonėje reikalinga ypatinga švara, joje naudojami ventiliatoriai, kad nenusėtų dulkės, nesiveistu infekcijos nusėsdamos ant gaminamo paviršiaus.

Pagal paskirstymą, vėdinimo sistemos ir jų funkcijos gali būti:
tiekiamosios – švaraus oro tiekimas į patalpą;
ištraukiamosios – nešvaraus oro pašalinimas iš patalpos;
kombinuotos – atlieka abi aukščiau paminėtas funkcijas vienu metu.

Dėl energetinio efektyvumo nebuvimo, atskirai funkcionuojantys vėdinimo įrenginiai mažai naudojami, o daugiafunkcinės vėdinimo sistemos užima garbingą ir paklausiausią vietą tarp energetinių sprendimų ir didžiosios rinkos paklausos. Pramonėje ir buityje neaktualu vien tik ištraukti orą iš patalpos, kaip ir tiekti švarų, nepašalinant taršos.

Vėdinimo įrenginiai naudojami oro paskirstymui ir reguliavimui. Tiek mažo, tiek didelio našumo įrenginiai namuose ir pramonėje dažniausiai įdiegiami aukštoje vietoje, palubėje, gali būti montuojama specialiai pritaikytose patalpose, rūsiuose, ant sienų, bet kuriame pastato aukšte. Priklausomai nuo to, kokioje aplinkoje, ar specifinėje, ar įprastoje bus naudojama vėdinimo sistema, reikia apskaičiuoti sukeliamo triukšmo nuostolį.

Vėdinimo įrenginiai susideda iš ventiliatoriau, šildymo arba vėsinimo blokų, garso slopintuvų, filtrų, vožtuvų, saugos ir valdymo automatikos. Gali būti taikomi papildomi blokai, atsakingi už vėsinimą, oro drėkinimą arba sausinimą. Visas mažo našumo vėdinimo kompleksas gali būti lengvai transportuojamas, tačiau didelio našumo tenka transportuoti kiekvieną dalį po vieną, ir sudėti pramonės vietoje.

Vėdinimo įrenginiai padidinto švaros saugumo reikalaujančiose vietose kaip laboratorijose, medicinos pramonėje, ligoninėse, maisto gamybos, technologijų ir saugojimo pramonėse yra kiek kitokie: vidiniai ir išoriniai paviršiai lygūs, be slenksčių ir įlenkimų, kad negalėtų kauptis nešvarumai. Dugnas sudarytas iš nerudėjančio plieno arba padengtas antikorozine danga, kuria galima lengvai valyti.

Daugiau informacijos apie vėdinimo sistemas: www.nit.lt

Share this Post