Kondicionieriai. Koks tinkamiausias Jums?

Administratorius/ December 17, 2013/ Oro kondicionieriai

Šaltuoju metų laiku mums skausminga tema yra būsto šildymas, o vasarą stengiamės visomis išgalėmis tą būstą atvėsinti pačiomis įvairiausiomis priemonėmis. Gerą savijautą lemia aplinkos temperatūra, drėgmė ir oro švara. Blogai vėdinamų patalpų oras yra kenksmingesnis už atmosferos orą, nes patalpose yra daug taršos šaltinių – aerozolių, buitinių chemikalų, naminių gyvūnų išskyrų ir kt. Patalpų orą teigiamai jonizuoja televizoriai, kompiuteriai, kitos buitinės technikos priemonės. Oras tampa grynesnis bei švaresnis dažnai vėdinant patalpas. Vėdinti galima ne tik natūraliu, tam puikiai tinka oro kondicionieriai. Jų yra įvairių tipų, tad pabandykime juos apžvelgti, kad būtų lengviau išsirinkti tinkamiausią.

Populiariausi yra sieniniai split tipo kondicionieriai. Juos galima programuoti, žemas triukšmingumo lygis, daugiapakopiai oro valymo filtrai neutralizuoja tabako dūmus, nukenksmina alergenus, virusus. Sieniniai oro kondicionieriai naudojami nedidelėse patalpose – biuruose, butuose, parduotuvėse. Galima vėsinti iki 80 m2 patalpas.

Patalpoms su pakabinamomis lubomis vėsinti puikiai tinka kasetiniai kondicionieriai. Šie kondicionieriai su keturiomis oro srovių paskirstymo kryptimis naudojami didelėse patalpose – konferencijų salėse, mokyklose, restoranuose ir naktiniuose klubuose, parduotuvėse, biuruose. Galima vėsinti iki 150 m2 patalpas.

Jeigu patalpoje nėra pakabinamų lubų, galima montuoti palubinį (universalų) kondicionierių, kaip alternatyvą kasetiniam. Šio tipo kondicionieriai montuojami po lubomis arba ant sienos prie pat grindų. Jie tolygiai paskirsto orą patalpoje, todėl išvengiama tiesioginės oro srovės, nukreiptos į žmones. Šio tipo kondicionieriai tinka sudėtingos formos patalpų vėsinimui.

Grindiniai (pastatomi) kondicionieriai montuojami po langais kaip šildymo radiatoriai. Atvėsintas oras išpučiamas į viršų. Po langu įrengtas grindinis kondicionierius atvėsina pačią karščiausią patalpos zoną, nes pro langą su saulės spinduliais patenka daugiausia šilumos. Taip užtikrinama vienoda temperatūra visoje patalpoje.

Atskirų patalpų kondicionavimui naudojami kanaliniai kondicionieriai. Tokio tipo sumontuotas kondicionierius nėra matomas, patalpoje nėra triukšmo šaltinio, nes įrenginys akustiškai izoliuotas nuo patalpos, gali atlikti ne tik šaldymo, bet ir vėdinimo funkciją.

Mobilaus oro kondicionieriaus buvimo vietą galima laisvai keisti. Jo veikimo principas visiškai nesiskiria nuo įprasto kondicionieriaus.

Oro kondicionavimas – ne vien tik vėdinimas, bet ir temperatūros, drėgmės kontrolė. Įrangos pasirinkimas šiam tikslui tikrai didelis, tereikia atsižvelgti į patalpų dydį bei kitus parametrus.

Share this Post