Kondicionieriai biuruose Lietuvoje

Administratorius/ December 17, 2013/ Oro kondicionieriai

Kondicionieriai biure jau niekieno nebestebina. Tai ypač naudingas ir reikalingas prietaisas, pagerinantis viso biuro orą ir mikro klimatą. Juk tik gryname ir švariame ore gimsta genialios idėjos, o darbas eina kaip iš pypkės. Mokslininkų įrodyta, kad temperatūrai viršijus 25 laipsnius, smegenų darbas sumažėja 30 procentų. O ką kalbėti, kai biure – 30 laipsnių? Mintis aspie ežerą ir taip sunku nuvyti šalin, o jei dar toks karštis? Išeitis – oro kondicienierius, kuris gali palaikyti pastovią 23 laipsnių temperatūrą kiekviename biure.

Istorija tokia: kondicionieriaus principas buvo žinomas nuo senovės – pro vandens talpas pravarytas oras atvėsta ir atvėsina visą patalpą. Šaltas oras eina apačioje, šiltas – kyla į viršų. Tikrieji oro kondicionieriai atsirado tik 19 amžiaus pabaigoje pramonėje. Vėliau juos pradėjo gaminti ir kuklesniems poreikiams, negu gamyklos aušinimas ir vėdinimas.

20 amžiaus pradžioje JAV biuruose prasidėjo kondicionierių era, kuri netruko pakeisti visą pasaulį. Iš JAV kondicionieriai pateko į Kiniją ir Japoniją, o ten juos jau tobulino geriausios buitinės technikos kompanijos. Kodėl oro kondicionieriai biuruose tokie reikalingi ir jau tapo įprasti? Yra keletas priežasčių:

  • Atvėsina orą biure. Biure esant daug žmonių, oro temperatūra sušyla vien nuo jų kūnų temperatūrų, todėl net ir gana vėsią dieną gali reikti atvėsinti patalpas.
  • Išvalo orą biure. Oro kondicionieriai ne tik vėsina, bet ir valo orą, nes visas atvėsintas oras praleidžiamas per specialų filtrą, kuris sulaiko dalį bakterijų, dulkes, dūmus ir kitas orą teršiančias medžiagas. Tokiu būdu patalpoje oras grynėja ir darosi lengviau kvėpuoti biuro darbuotojams ir svečiams.
  • Reguliuoja drėgmę. Kondicionierius gali sureguliuoti patalpos drėgmę ją padidindamas arba sumažindamas. Tai itin aktualu abiems pusėms – tiek dirbantiems drėgname ore, tiek sausame.
  • Biurą šildo. Oro kondicionieriai ne tik vėsina, bet ir šildo orą. Tai itin patogu, kai biure reikia palaikyti tam tikrą temperatūrą esant tiek šaltam metų laikui, tiek šiltam.
  • Gaivina orą. Kai kurie oro kondicionieriai turi oro gaivinimo funkciją. Tai reiškia, kad visas oras filtruojamas per tam tikrą aromatą skleidžiantį filtrą. Tai itin patogu biurui stovint tam tikroje pavojingoje vietoje (šalia šiukšlynų, deginimo įrenginių, kaminų, chemijos pramonės gamyklų, ar net paprasčiausios duonos kepyklos), nes leidžia užsimiršti, kad lauke nosį riečiantis tvaikas.

Labai naudingas daiktas, ne tik biure, bet ir namuose tas oro kondicionierius. Juo labiau, kad jo įrengimas nėra sudėtingas, o kaina – ne per didžiausia. Namų kondicionieriai kainuoja nuo 700 iki 3000 litų. Profesionalūs biuro kondicionieriai – nuo 2000 iki 6000 litų priklausomai nuo galingumo.

Share this Post