Kodėl silkė turėtų būti ant kiekvieno žmogaus stalo ir kur geriausia ją įsigyti?

Administratorius/ October 31, 2022/ Virtuvė

Silkė Lietuvos atveju šimtmečius užėmė svarbią vietą ant valgomojo stalo. Ypatingai šaltuoju metų laiku ir per didžiąsias metų šventes. Galbūt lietuviai nėra ypatingai dideli žuvies vartotojai, lyginant su kitomis Europos šalimis, tačiau tikrai neatsisako paeksperimentuoti ir ragauja tokias žuvis, kaip: lašiša, menkė ar palija. Pastarąją galima įsigyti internetu iš tvarumą ir ekologiją puoselėjančio šeimos verslo: https://fishwish.eu/produktas/arktine-palija-file-1-kg/

Bet šiame straipsnyje pakalbėkime apie lietuvių žuvų karalienę – silkę. Švedai mėgsta ją marinuotą, danai valgo dažniausiai rūkytą, o Olandijoje yra populiari ,,Matjes” silkė. Taigi, jos pavidalų yra ne vienas ir ne du. Baltijos ir Šiaurės jūros šalyse silkė yra neatsiejama tradicinės gastronomijos dalis. Mūsų šalyje silkė vartojama šimtus metų. 

Šiek tiek istorijos apie silkę

Seniausi šaltiniai, teigiantys, kad silkė buvo populiarus maistas, siekia X a. Kodėl viduramžių epochoje gyvenę žmonės jas taip noriai valgė? Yra nemažai informacijos, kad tai visų pirma buvo susiję su patogumu laikyti (sandėliuoti) silkes. Sūrymo statinėse išmirkyta žuvis nesugedo ir galėjo būti sėkmingai gabenama giliau į sausumą. Silkės valgymas taip pat buvo siejamas su pagrindiniu viduramžių epochos žmonių gyvenimo kelrodžiu – katalikų religija. Katalikų valgiaraštis daugiausia buvo sudarytas iš silkės, nes tikėjimas nurodydavo pasninkauti – atsisakyti mėsos, kurią taip pat lietuviai itin mėgo ir vis dar mėgsta. 

Vėlesniais metais silkės patiekalai tapo populiariu užkandžiu per socialinius susibūrimus, dažniausiai patiekiami su alkoholiu – dažniausiai su degtine. Tokia forma ji išliko ant lietuviškų stalų ne vieną dešimtmetį. Be to, taip vartoti silkę mėgo tiek pasiturintys šalies gyventojai, tiek valstiečiai.

XXI amžiaus pradžioje silkė išlieka viena iš dominuojančių maisto produktų, kalbant apskritai apie žuvį ir jūros gėrybes. Yra daugybė nuostabaus skonio patiekalų, gaminamų iš silkės. Aišku, didžiausias silkės suvartojimas pastebimas šaltuoju metų laiku, tačiau nevengiama valgyti ir vasarą. O geriausi šalies restoranai, pavyzdžiui, ,,Matjes” silkę vis dažniau įtraukia į savo valgiaraščius kaip puikaus skonio užkandį.

Silkė įvairiuose pavidaluose

Tikrai galime pastebėti maisto prekių parduotuvėse didėjantį silkės produktų asortimentą. Mažmeninėje prekyboje atsiranda vis daugiau naujų prekių su silkėmis. Silkės filė galite rasti įvairiuose padažuose: pomidorų, rytietiškuose, saldžiuose ir saldžiarūgščiuose, taip pat populiaria preke vis dar išlieka silkė aliejuje.

Kalbant apie mažesnius verslus, kurie užsiima prekyba internetu, juos taip pat noriai renkasi lietuviai, kadangi vartotojų sąmoningumo lygis kasdien vis kyla. Lietuviai vis dažniau atsigręžia į atsakingus verslus, kuriems rūpi ekologija ir tvari žuvininkystė. Taigi, silkė bei kitos žuvys ir jūros gėrybės dažnai yra perkamos nebe iš turgaus (kaip anksčiau), kuriame dažnai produkcija būna abejotinos kokybės, bet iš internetu prekiaujančių verslų. Lietuviai vis dažniau siekia sertifikuotų žuvies produktų, kurie garantuoja, kad gamybai naudojama žaliava gaunama iš tvarios žuvininkystės. 

Silkės vartojimas auga dar ir todėl, kad vis dažniau mūsų ausis pasiekia žinios apie teigiamą žuvies poveikį mūsų organizmui. Silkė yra lengvai virškinamų baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir daugelio vitaminų šaltinis. Be to, ji mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja kraujospūdį ir didina atsparumą ligoms. Įdomu tai, kad silkę ypač mėgstame valgyti rudenį ir žiemą, nes ją vartojant mūsų organizmas gamina daugiau serotonino, t. y., laimės hormono. Kaip matote, yra išties nemažai priežasčių, kodėl turėtumėte valgyti silkę ne tik per Kūčių vakarienę.

Share this Post