Mašinos generatorius – ką svarbu žinoti?

Administratorius/ August 30, 2021/ Auto technika

Tam, kad automobilis veiktų, būtini keletas svarbiausių komponentų – tai automobilio akumuliatorius bei generatorius. Pastarasis yra tarsi automobilio elektros jėgainė, kurios pagalba gali veikti automobilio akumuliatorius ir visi elektros prietaisai. Jis tiekia elektrą akumuliatoriui ir jį pakrauna, todėl be generatoriaus automobilis tiesiog negalėtų būti eksploatuojamas.

Galima sakyti, kad automobilio generatorius yra vienas iš svarbiausių komponentų variklio užvedimo procese. Čia taip pat didelį vaidmenį vaidina starteris, spynelė bei užvedimo valdymo blokas. Tačiau viską galiausiai vis tiek vainikuoja akumuliatorius ir generatorius.

Priklausomai nuo automobilio kuro tipo, automobilio užvedimo problema gali būti ir kita, pavyzdžiui, kaitinimo žvakės. Jeigu jos yra netvarkingos arba neveikia, tokio automobilio užvesti nepavyks, tačiau tai nebus susiję nei su generatoriumi, nei akumuliatoriumi.

Apie tai, kad automobilio generatorius neveikia arba neveikia tinkamai, greičiausiai mums praneša automobilio skydelyje užsideganti akumuliatoriaus lemputė. Ji parodo, kad akumuliatoriaus krovimas nevyksta. Dėl generatoriaus gedimo nebūtinai automobilis iškart visiškai sustoja. Tačiau ignoruojant tokį gedimą, gali vėliau tekti taisyti ir kitus gedimus, todėl tai pastebėjus nerekomenduojama automobilio eksploatuoti.

Generatoriaus sutrikimus signalizuoja taip pat ir apšvietimo lempų mirgėjimas, pritemęs prietaisų skydelio apšvietimas, pašaliniai garsai, cypimas. Būtina įsitikinti, kas tiksliai sukelia šiuos sutrikimus bei garsus – patikrinti akumuliatoriaus būklę, ar nesusidėvėjęs, tinkamai įtemptas generatoriaus dirželis.

Apie generatoriaus dirželio nusidėvėjimą galima spręsti iš ant jo esančių užrašų ryškumo. Jeigu jie yra stipriai nusitrynę, galimas dalykas, kad dirželis jau gerokai padėvėtas. Jeigu neturite patirties, visa tai patys patikrinti, žinoma, geriausia patikėti tai šios srities profesionalams, kurie įvertins šių komponentų būklę profesionaliai. Kartais primygtinis bandymas užvesti automobilio variklį, nežinant tikrosios gedimo priežasties, gali baigtis gan didelėmis remonto išlaidomis.

Share this Post