Rąstinių namų dažymas

Administratorius/ December 2, 2021/ Statybų technika

Neabejotina, kad kiekvienas iš natūralaus medžio pagamintas vasarnamis, nepaisant dydžio ir dizaino, turi nepakartojamo žavesio dėl savo unikalaus medžio. Norint pabrėžti šį išskirtinumą ir išlaikyti jį kuo ilgiau, būtina tinkamai apsaugoti vasarnamio medieną. Todėl medinio namo dažai yra neatsiejama medinio namo konstrukcijos dalis. Balinti mediniai namai ne tik gražiau atrodo, bet ir apsaugo nuo neigiamo ultravioletinių spindulių bei vandens poveikio.Dar svarbiau, kad balinti mediniai namai gali apsaugoti pastatą nuo puvimo ir grybelio.

Teisingas medinio namo dažymas

Yra keturi pagrindiniai patarimai, kaip apsaugoti namus nuo aplinkos poveikio. Nesilaikant bet kurios iš šių taisyklių namas ne tik blogai atrodys, bet dažniausiai turės neigiamos įtakos pačiai medienai, tokiu atveju bus patirta daug papildomų išlaidų. Norint rąstinį namą nudažyti kokybiškai, ypač svarbu teisingai paruošti namo sienų medieną. Pastačius naują vasarnamį, dažymo darbų rekomenduojama ilgai neatidėlioti, nes, pavyzdžiui, tokia mediena kaip pušis, pasiekusi 18% drėgnumą, gali pradėti mėlinyti (tai procesas, kai vystosi mėlio grybelis). Prieš pradedant naujai pastatyto rąstinio namo dažymą, rąstų rekomenduojame specialiai nešlifuoti. Tokiu būdu gausite geresnę apsaugą – dažai geriau įsigers į medienos paviršių ir sutvirtins medį, kartu apsaugodami jį nuo vabzdžių, UV spindulių, įvairių tipų pelėsio bei trūkinėjimų, todėl pats rąstinio namo dažymas turės daugiau prasmės. Vis dėlto, prieš pradedant dažymo darbus, fasadą rekomenduojame nuplauti. Tam specialios priemonės nėra būtinos, todėl plovimui naudoti galite paprasčiausią muilą su vandeniu. Nepamirškite, jog dažyti galima tik visiškai sausas namo sienas, todėl po plovimo jas būtinai palikite išdžiūti.

Jei jūsų pastatytas vasarnamis nėra naujas ir ruošiatės jį perdažyti, tikėtina, kad ant medinio namo fasado aptiksite dėmių – kur labai pasikeitė medienos spalva

Tokiu atveju prieš valant išorinę sieną ypač rekomenduojame pašalinti pastarąją dėmę, nes dengiant namus dažais nulems būsimą salono spalvą. Šias dėmes nesunkiai pašalinsite švitriniu popieriumi. Jei ant fasado radote pelėsių ir grybelio pėdsakų, prieš dažydami juos taip pat turite atsargiai pašalinti.

Medinių namų dažymas yra labai svarbus, ir jis atliekamas tik tada, kai ant išorinių namo sienų nėra dažų ar sintetinės dervos lako likučių, todėl juos taip pat reikia pašalinti. Nors šis darbas dažniausiai yra gana daug laiko reikalaujantis, dažniausiai jis turi ypač didelę įtaką medienos išsaugojimui ir išorės sienų estetikai. Taigi, rąstinio namo dažymas bus sėkmingas tik tuo atveju, kai dažymo darbai bus atliekami ant tinkamai tam paruoštos, švarios medienos. Per mažai dėmesio skyrus bent vienam iš aukščiau paminėtų aspektų, galutiniu rezultatu, nepaisant dažų kokybės ir investicijų į patį dažymo procesą, galite gerokai nusivilti.

Išorinėms namo sienoms naudojama mediena yra nuolat veikiama saulės skleidžiamos ultravioletinių spindulių

Kaip ir bet kuri kita statybinė medžiaga, išorinėms namo sienoms naudojama mediena yra nuolat veikiama saulės skleidžiamos ultravioletinių spindulių, drėgmės, papilkėjusi, todėl keičiasi medienos struktūra ir pelėsis ar grybelis. Medienos pažeidimas. Todėl norint išlaikyti kokybišką ir gražią medinės išorinės namo sienos išvaizdą ilgus metus, ją reikia tinkamai apsaugoti ir prižiūrėti prieš namo dažymą vasarą, tai yra iškart po statybos. Tai galima užtikrinti tik reguliariai impregnuojant medinį namą. Atlikę rąstinio namo fasado paruošiamuosius darbus, galite tepti pirmąjį impregnanto sluoksnį. Jam rekomenduojame rinktis bespalvį apsauginį impregnantą, nes tokio tipo apsaugos priemonė neturi pigmentų, o tai padeda jai giliau įsiskverbti į medieną, tokiu būdu užtikrinant maksimalią jos apsaugą nuo biologinių pavojų – vabzdžių, grybelio, pelėsio. Prieš imantis darbo, impregnantą gerai sumaišykite originalioje pakuotėje, o teptuko galūnes galite suminkštinti smulkiagrūdžiu švitriniu popieriumi, kartu pašalindami laisvus šerelius. Nepamirškite, jog pirmąjį impregnanto sluoksnį ant tos pačios vietos galite tepti ne ilgiau nei dešimt minučių, nes vėliau ši apsaugos priemonė pradeda džiūti.

Share this Post