Kam reikalingi varžtai ir veržlės? arba Tvirtinimas kitaip

Administratorius/ September 25, 2014/ Apšvietimo technika

Nuo to laiko, kai išpopuliarėjo IKEA koncepsija susirinkti baldus ar kitus namų apyvokos daiktus savo rankomis, vis daugiau susipažįsta su veržliarakčiu ir įvairiomis veržlėmis iš naujo. Prieš tai vien nagingiems vyrams arba su statybų, baldų sritimi susijusiems specialistams pažįstami tvirtinimo įrankiai, dabar tampa vis reikalingesni ir įdomesni platesniam ratui žmonių. Tad neprošal susipažinti iš arčiau, kokia veržlių ir kitų komponentų paskirtis.

Visų pirma reikėtų pradėti nuo to, kuo skiriasi veržlė ir varžtas. Dažniausias apibūdinimas yra atsižvelgiant į tai, kaip komponentas yra naudojamas. Įprasta varžtais vadinti kai sukama galvutė, o veržlėmis – kai sukamas pats metalinis korpusas. Varžtai gali būti:

Medžiui – su aštresniais grioveliais, kad būtų lengviau įsukti į medieną, dažniausiai smailėjantys tuo galvutės iki galiuko.

Metalui – šie varžtai gali tikti ir medienai, tačiau ne atvirkščiai. Dauguma metalui skirtų varžtų naudojami į jau išgręžtą skylę, tačiau yra ir tokių, kuriais kartu ir gręžiama ir veržiama.

Gipskartoniui – stambūs skirti tvirtinti gipso kartoną prie medienos, kai aptakesnio paviršiaus naudojami su metaliniais paviršiais.

Kalbant apie veržles, tvirtinimui naudojamas taip pat platus spektras šių detalių. Pačios paprasčiausios gali būti šešiakampės ar kvadratinės, įvairaus aukščio, priklausomai nuo to, kokie poreikiai. Sudėtingesnės ir retesnės yra skirtos specialiai medžiui, pvz., kad būtų sukuriama srieginė skylė.

Žinoma, savarankiškai surenkant baldus, visi reikalingi įrankiai yra pridedami, tačiau dažnai paaiškinimai būna ne itin tikslūs, sunkumų kyla nepatyrusiems ir ne tokiems įgudusiems „auksarankiams“. Tokiu atveju žinoti, kokios pagrindinės veržlių, varžtų grupės ir kokiu tikslu įprastai yra naudojamos, visuomet naudinga.

Share this Post