KAM YRA SKIRTI ELEKTROS MAITINIMO ŠALTINIAI IR TRANSFORMATORIAI?

Administratorius/ October 26, 2023/ Aukštosios technologijos

Maitinimo šaltiniais vadiname tuos prietaisus, kurie vieną elektros energijos rūšį pakeičia kita. Šiai grupei priklauso įkraunamos ir neįkraunamos baterijos bei akumuliatoriai. O transformatoriai yra skirti tos pačios rūšies energiją perduoti tarp dviejų ir daugiau grandinių.

Kur ieškoti elektros maitinimo šaltinių ir transformatorių?

Abeji – tiek elektros maitinimo prietaisai, tiek transformatoriai yra naudojami kasdieninėje buityje pačios įvairiausios paskirties daiktuose. Jeigu jums reikia šių prietaisų, tai žinokite, jog internetinė parduotuvė RS delivers prekiauja ne tik elektros maitinimo šaltiniais, transformatoriais, bet ir visomis kitomis elektronikos prekėmis.

Kaip veikia transformatoriai ir kam jie yra naudojami?

Transformatoriai nekeičia įtampos tipų, jie tik veikia kaip kintamoji įtampa, taip sukurdama kintantį magnetinį lauką. Šie įtaisai leidžia magnetiniam laukui didinti arba mažinti įtampą grandinė, išlaikant nepakitusią galią. Jų veikimas yra pagrįstas elektromagnetinės indukcijos principu.

Transformatoriai labai dažnai yra naudojami elektros įrangai apsaugoti bei energijos impulsams valdyti taip, kad elektros energijos tiekimas skirtingiems varikliams išliktų stabilus. Jie yra skirstomi į galios ir prietaisų transformatorius.

Kam yra skirti ir kaip veikia akumuliatoriai su baterijomis?

Tiek baterijos, tiek akumuliatoriai yra skirti tam, kad kauptų ir išleistų elektros energiją. Šiuos prietaisus sudaro vienas arba daugiau elektrocheminių elementų, gebančių cheminę energiją paversti elektros energija. Kiekvienas jų elementas turi du elektrodus – katodą ir anodą, kuriuos vieną nuo kito atskiria elektrolitas. Kai akumuliatorius ar baterija prijungiami prie elektros grandinės, tada įvyksta cheminė reakcija, jos metu iš anodo į katodą ima plūsti elektronai, sukurdami elektros srovę.

Į kokias rūšis yra skirstomos baterijos ir akumuliatoriai?

Labiausiai yra paplitę šarminės baterijos, kurios yra itin dažnai naudojamos buityje. O ličio baterijos yra naudojamos išmaniuosiuose telefonuose ir nešiojamuose kompiuteriuose, net elektromobiliuose. Nikelio ir kadmio baterijos yra įkraunamos, jos naudojamos elektriniuose įrankiuose ir medicinos prietaisuose.

Tuo tarpu nikelio ir metalo hibrido įkraunami akumuliatoriai įprastai yra naudojami hibridiniuose automobiliuose ir mobiliuose telefonuose. Pačios pigiausios iš baterijų – tai cinko-anglies baterijos. Jos tinka naudoti laikrodžiuose ir žibintuvėliuose, nes jų veikimui nereikia išeikvoti daug elektros energijos, jų įtampa siekia vos pusantro vato.

Share this Post