Kokia technika bei įrankiai labiausiai pasitarnaus sode?

Administratorius/ April 17, 2023/ Sodo technika

Gerai prižiūrimas sodas ne tik padidins jūsų NT vertę, bet ir kiekvieną dieną suteiks ramybės bei atpalaiduos, kai į jį pasižiūrėsite. Tam, kad sodas būtų geriausios būklės, tenka investuoti į kokybišką techniką ir įrankius. Šiame straipsnyje pristatysime keletą techninių įrenginių bei įrankių, kuriais turėtumėte papildyti savo arsenalą.

Gera vejapjovė

Vejapjovė yra nepakeičiamas sodo įrankis. Tik jis taip smarkiai padeda rūpintis veja ir jos išvaizda. Priklausomai nuo vejos dydžio ir savo pomėgių, galite labai įvairius žoliapjovių/vejapjovių modelius. Parduotuvėse galima rasti rankines, stumdomas, elektrines ir benzinines vejapjoves ar net robotus.

Kiekvienas tipas turi savų privalumų ir trūkumų, todėl prieš pirkdami atidžiai apsvarstykite, kiek norite išleisti, kokį plotą turite prižiūrėti bei su kokia technika labiausiai patinka dirbti.

Gyvatvorių žirklės

Tam, kad gyvatvorės ir krūmai būtų gerai prižiūrimi, investuokite į patikimas gyvatvorių žirkles. Tiek rankinė, tiek elektrinė šio įrankio versija skirta tam, jog būtų galima tiksliai ir lengvai kirpti ir formuoti gyvatvores, krūmus ir krūmokšnius.

Gyvatvorių žirklių būna įvairių tipų, įskaitant elektrinius, akumuliatorinius ir benzininius modelius. Automatiką ir benzinu ar elektra varomas žirkles geriau pirkti, jeigu turite daug ir/ar aukštų gyvatvorių bei krūmų, o rankinės labiau tiks, jeigu pakarpyti reikia tik vieną – kitą vietą.

Genėjimo įrankiai

Genėjimo žirklės – sekatoriai yra be galo svarbūs įrankiai, padedantys prižiūrėti ne tik gerą augmenijos išvaizdą, tačiau ir apsaugoti sveikatą.

Jie paprastai skirti mažoms šakoms ir stiebams kirpti, o taip pat tiks žolei ir nedidelėms gyvatvorėms genėti. Nepamirškite, kad patys sekatoriai gali būti skirtingų tipų, todėl pasitarkite su pardavėjais arba sodo reikalų ekspertais, kad išsirinktumėte labiausiai jūsų atvejui tinkantį. Reikia atsižvelgti į augalų tipą, aukštį, savybes ir ne tik.

Kultivatorius

Sodo kultivatorius – tai galinga mašina, naudojama sutankintai dirvai išpurenti, kad būtų lengviau dirbti ir augalai geriau prigytų bei augtų. Purentuvai arba kultivatoriai būna įvairių dydžių ir stilių – nuo mažų, elektra varomų modelių iki didelių, benzinu varomų mašinų. Rinkdamiesi kultivatorių atsižvelkite į tokius veiksnius kaip sodo dydis ir dirvožemio tipas. Daug informacijos apie pasirinkimą galima rasti ir internetu, tačiau patarimus duoti visada galės parduotuvėse dirbantys konsultantai.

Lapų pūtikas bei siurblys

Norint palaikyti švarą ir sveiką aplinką augmenijai, labai svarbu, kad sode, ant žemės bei grindų neliktų lapų ir šiukšlių.

Lapų pūtikas ir/ar siurblys – universalus įrankis, kuriuo greitai ir veiksmingai išvalysite sodą nuo nukritusių lapų ir kitų šiukšlių. Toks įrenginys gali būti varomas benzinu arba elektra. Paprastai jie turi abipusį veikimo principą, tad su jais galima ir pūsti, ir siurbti. Reikia paminėti ir tai, kad su pūtiku galima spręsti balų ir vandens sankaupų problemas ten, kur jos nepageidautinos.

Elektriniai gręžtuvai bei atsuktuvai

Nors elektriniai gręžtuvai ir atsuktuvai nėra specialiai skirti sodininkystės darbams, tai bus neįtikėtinai naudingi įrankiai įvairiems su sodu susijusiems projektams, pavyzdžiui, sodo baldams surinkti, pakeltoms lysvėms statyti ar kažkam paremontuoti, tverti ir ne tik.

Šie įrankiai gali būti laidiniai arba akumuliatoriniai. Nors jų galingumas dabar nelabai skiriasi, sode, ko gero, patogiau turėti akumuliatorinį gręžtuvą ir/ar suktuvą.

Karutis

Be karučio sodininkystę įsivaizduoti tikrai sunkoka. Kiekvienam rimtam sodininkui būtina turėti sodo vežimėlį arba karutį, nes juo daug lengviau gabenti sunkius krovinius, pvz., žemę, kompostą ir įrankius. Sodo vežimėliai ir karučiai būna metaliniai, plastikiniai ar net mediniai. Skiriasi ir jų dydis. Išsirinkite konkrečius reikalavimus atitinkantį modelį, pasižymintį patvarumu ir stabilumu. Karutį sode laisvalaikį leidžiantys žmonės tikrai naudoja daug.

Grėblys

Sodo grėblys yra universalus ir nepakeičiamas įrankis, reikalingas sodui prižiūrėti. Grėbliai naudojami tokioms užduotims, kaip dirvos lyginimas, mulčio barstymas, lapų ir šiukšlių rinkimas.

Yra įvairių rūšių grėblių, įskaitant lapų grėblius, lankinius grėblius ir krūmų grėblius, kurių kiekvienas turi šiek tiek kitokią formą bei kitokią paskirtį. Paprastai užteks lapų grėblio. Tiesa, jeigu turite pūtiką/siurblį, grėblys nėra būtinas.

Apibendrinimas

Gerai įrankiais apsirūpinęs sodininkas bus sėkmingas sodininkas. Investuodami į tinkamą techniką ir įrankius galite užtikrinti, kad jūsų sodas bus sveikas bei gražiai atrodys dar daugelį metų. Šiame straipsnyje paminėti įrankiai – nuo tokių kaip vejapjovės iki universalių elektrinių gręžtuvų ir atsuktuvų. Atidžiai apsvarstę savo konkrečius poreikius ir pageidavimus, galėsite išsirinkti puikią įrangą, kuri padės ir pagerins jūsų rezultatus bei darbo eigą.

Share this Post