Kur pasitarnauja POS sistemos?

Administratorius/ April 25, 2023/ Technika versle

Pos sistema, pažodžiui verčiant iš anglų kalbos, reiškia kasos terminalą, kuris yra naudojamas prekybos vietoje tam, kad būtų vykdomos atsiskaitymo už prekes operacijos. Todėl įprastai pos sistemos yra naudojamos prekyboje. O pačią pos sistemą sudaro dvi – techninė ir programinė įrangos.

Iš kokių įrenginių susideda pos sistema ir kokias veiklas ji atlieka?

Šios sistemos padeda sekti pardavimų eigą, prekių likučius sandėlyje ir pan. Jų dėka galima sužinoti, kurios prekės yra itin populiarios, o kurios – nelabai. Pos sistemas dažniausiai naudoja mažmeninės prekybos atstovai. Tokią sistemą sudaro šie įrenginiai – kompiuterinis terminalas, fiskalinis blokas, kliento ir kasininko ekranai, gryniesiems pinigams laikyti skirtas stalčius, pirkimo kvitų spausdintuvas, brūkšninių kodų skaitytuvas ir banko kortelių terminalas. Taip pat šioje sistemoje gali būti naudojamos ir specialios svarstyklės, reikalingos tam, kad kasininkas kai kurias sveriamas prekes galėtų pasverti savo darbo vietoje.

Kokią naudą duoda brūkšninių kodų ir kortelių skaitytuvai?

Brūkšninių kodų ir kortelių skaitytuvai padeda padidinti plėtojamo verslo efektyvumą. Pavyzdžiui, brūkšninių kodų skaitytuvas leidžia nustatyti, kokios parduotuvėje turimos prekės yra parduodamos sparčiau už kitas, kurių jau greit pritrūks sandėlyje, todėl pats laikas pasirūpinti jų atsargų papildymu. O kortelių skaitytuvo paskirtis – priimti mokėjimus už prekes kreditinėmis bankų kortelėmis, kas labai patogu ir pardavėjui, ir pirkėjui.

Kokiose dar verslo srityse dar yra naudojamos pos sistemos?

Pos sistemos dar puikiai pasitarnauja ir restoranų bei viešbučių veikloje. Daugeliu atvejų restoranams pritaikyta pos sistema yra su liečiamu ekranu, kad būtų galima konkrečiu laiku atlikti visas reikiamas prekybos operacijas – išspausdinti klientui sąskaitą už suteiktas paslaugas, užsakymus barui ir virtuvei, prireikus, suteikti jam nuolaidas, tam naudojant lojalumo korteles, taip pat spausdinamos ir ataskaitos.

Restoranams skirtos pos sistemos būna sumodeliuotos kaip vienas įrenginys – tai lietimui jautrus ekranas, kompiuteris ir kasininko ekranas. Tai leidžia akivaizdžiai sutaupyti darbo vietai reikalingą plotą. Šios sistemos programinė įranga yra reikalinga ir viešbučių versle, nes ji leidžia vietinio restorano sąskaitą sujungti su sąskaita už naudojimąsi viešbučio kambariu ir abi kartu pateikti klientui.

Share this Post